Saradnja Bileće i Nikšića: Sela Vlahinja i Koravlica dobijaju vodu

BILEĆA – Iako mnoga hercegovačka sela imaju nedosanjani san da dobiju vodu, u jednom se to upravo desilo. Saradnja opština Bileće i Nikšića rezultovaće vodovodom u selima Vlahinja i Koravlica od kojih se se prvo nalazi na teritoriji BiH, a drugo u Crnoj Gori.

Kanal je već prokopan u selu Vlahinja
Kanal je već prokopan u selu Vlahinja

Specifičnost sela Koravlica leži u tome što ono pripada opštini Nikšić od koje je udaljeno četerdesetak kilometara, a od granice sa Hercegovinom i susjedne Bileće dijeli ga svega sedam kilometara. Tako da je zajednički jezik dvije opštine bilo najizglednije rješenje da ovo selo dobije vodosnabdijevanje, što bi se trebalo ubrzo dogoditi.

Čelnici dvije opštine navode da će radovi na vodosnabdijevanju ova dva sela dobiti vodu za najkasnije dva mjeseca. Kopanje kanala, koji se prostire od bilećkog bazena do sela Vlahinja, obezbjeđuje opština Bileća, dok će cijevi obezbijediti opština Nikšić. U narednim danima se očekuje da se prokopavanje tog kanala nastavi i prema Koravlici.

Načelnik Bileće Miljan Aleksić nije krio zadovoljstvo koje je, kako kaže, danas podijelio sa mještanima sela. Rekao je da investicija nije mnogo koštala, ali nije precizirao o kolikom iznosu se tačno radi.

„Predsjednik opštine Nikšić gospodin Grbović i ja smo se složili da izgradimo vodovod koji će spajati dva sela, Vlahinju u Hercegovini i Koravlicu u Crnoj Gori. Investicija nije velika kad se podijeli, ali jeste mnogo korisna. Pedeset kuća sa  jedne i druge strane granice će se odatle snabdijevati vodom. To su dva mjesta u kojima se ljudi bave stočarstvom i poljoprivredom. Možda nisu ni sanjali da će jednoga dana dobiti vodu, ali eto desilo se. I čujem u brojnim razgovorima, pošto smo danas obilazili domaćine, da su oni presretni. I nas dvojica danas dijelimo tu radost sa njima što ćemo im moći to obezbijediti. Ako vrijeme pusti najdalje za mjesec-dva će ovo biti gotovo” , rekao je načelnik Bileće.

Miljan Aleksić
Miljan Aleksić

Veselin Grbović, predsjednik opštine Nikšić, istakao je da je inicijativa došla sa hercegovačke strane, od načelnika Aleksića, te da su oni izašli u susret takvoj ideji.

„Načelnik i ja zaista imamo jednu izvanrednu saradnju i često se susrećemo po raznim pitanjima i ideja je došla od načelika Aleksića da zajednički investiramo kako bi ovo selo koje pripada Crnoj Gori, Koravlica, i ovo selo ovdje dobili vodu. Tako da ćemo obezbijediti cijevi za vodovod, a Miljan i njegova ekipa će iskopati kanal. Ja se nadam da ćemo za mjesec i po dana završiti vodovod i obezbijediti vodu što je za njih osnovni preduslov za jedan normalan život, poboljšanje i povećanje poljoprivredne proizvodnje, stočarstva tj. svega čime se oni bave. I zaista sam vidio jedno ogromno zadovoljstvo i nisu u to mogli da povjeruju” , objasnio je Grbović za “Moju Hercegovinu”.

Veselin Grbović
Veselin Grbović

Opštini Nikšić je ovom prekograničnom saradnjom znatno olakšano da omogući svom udaljenom dijelu vodosnabdijevanje kojem je Bileća geografski, kao i u većini društvenih pogleda, daleko bliža.

Grbović je dodao da očekuje kako će se saradnja između Nikšića i Bileće u skorijoj budućnosti još više unaprijediti, jer je veza između ove dvije opštine, kako je rekao, viševijekovna.

Selo Koravlica do kojeg kanal za treba da stigne
Selo Koravlica do kojeg kanal treba da stigne

Miloš Bajović

Tagovi:
Autor