Početna  /  Salihović zvanično smijenjen: Ovo je krivično djelo
Bosna i Hercegovina

Salihović zvanično smijenjen: Ovo je krivično djelo

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH odbacio je danas kao neosnovan prigovor zastare u disciplinskom predmetu protiv smijenjenog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

U VSTS-u rečeno je da je, kada je riječ o žalbama stranaka na odluku Drugostepene disciplinske komisije u navedenom predmetu, VSTS donio odluku kojom se odbijaju žalbe tužioca i tuženog, te se time odluka ove komisije potvrđuje.

Drugostepena disciplinska komisija za tužioce VSTS-a BiH potvrdila je 23. oktobra odluku Prvostepene komisije u disciplinskom predmetu koji se vodio protiv Salihovića, kada je smijenjen s mjesta glavnog državnog tužioca.

Današnjom odlukom Salihović je i zvanično smijenjen sa funkcije glavnog tužioca BiH, ali ostaje tužilac Tužilaštva BiH. Sa funkcije glavnog tužioca BiH suspendovan je u septembru prošle godine.

U izjavi za Klix.ba Salihović je rekao kako još nije dobio odgovor od VSTS-a na svoje zahtjeve.

“Ako je tačno da je odbijen moj zahtjev u kojem se traži da se ispoštuje apelacija i odbaci zahtjev za smjenom, onda jednostavno pokazujemo da se ne poštuje odluka Ustavnog suda, a ne poštuje je Visoki savjet koje je najviše tijelo sudija i tužilaca što predstavlja krivično djelo. Pokazujemo da ne postoji pravna država i ne znam čemu ovo vodi. Imamo odluku Ustavnog suda koji je utvrdio da nisam imao fer suđenje, da nije ništa dokazano u tom postupku koji je montiran i u kojem su svi rokovi iscrpljeni jer je nastupila zastara. Imamo dvije povrede – Ustava BiH i Evropske konvencije. Ako je Visoki savjet zažmirilo na to i nije izvršilo odluku Ustavnog suda ja ne znam koja se poruka šalje ostalim građanima BiH”, kazao je Salihović.

Istakao je kako odluka Komisije ne može biti jača od odluke Ustavnog suda, te da ljudi koji su glasali za ovo trebaju odgovarati i otići iz pravosuđa.

“Podnijeću novu apelaciju jer je ovo krivično djelo”, rekao je za Klix Goran Salihović.

1 Share
1 Share
Copy link