Početna  /  Salihović najavio krivičnu prijavu protiv Mektića
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Salihović najavio krivičnu prijavu protiv Mektića

Nastavak disciplinskog postupka protiv Gorana Salihovića, suspendovanog glavnog državnog tužioca, počeo je jutros na Sudu BiH, a planirano je saslušanje šest svjedoka odbrane.

Foto: N1
Foto: N1

Riječ je o četiri tužioca BiH koja su već saslušana u ovom predmetu kao svjedoci optužbe, a to su Dubravko Čampara, Eldina Biuk, Mirza Hukeljić i suspendovani Božo Mihajlović.

Kabinet disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTV) BiH tereti Salihovića za zloupotrebu položaja i ovlaštenja dok je bio na čelu Tužilaštva BiH. Između ostalog, on se tereti da je zaposlenike svog kabineta nezakonito ovlastio da rade tužilački posao.

O tome će govoriti ovi tužioci koji su u disciplinskoj tužbi potvrdili da su samo formalno vodili predmete, a da su Salihovićevi savjetnici Emil Pinkas i Hasan Pleh vodili istrage, iako nisu nadležni za tu vrstu posla.

Osim četvoro tužilaca, biće saslušani i potpredsjednik SNSD i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić i novinar Mato Đaković.

Vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca Gordana Tadić nedavno je kazala da je kod Salihovićevih savjetnika u kancelarijama pronađeno 110 predmeta.

Prije početka ročišta Salihović se obratio Savjetu, te zatražio da sjednica bude otvorena, bar u dijelu u kojem svjedoči Nikola Špirić. Međutim, Savjet je odbilo Salihovićev zahjtev te je sjednica zatvorena za javnost, a ročište je počelo saslušanjem tužioca Hukeljića.

Salihovićje u izjavi novinarima najavio tužbu protiv ministra bezbjednosti Dragana Mektića.

– Utvrđeno je da nisam vodio ja istragu u predmetu “Zlato”, a ni za ratne zločine, a Mektić je podnio krivičnu prijavu protiv mene, tako da ću ja sada podnijeti protiv njega. On je sa svojim lažima pomogao da diskredituje mene, a u tome mu je pomogao Osman Mehmedagić Osmica (direktor OSA-e, op.a.) Oni su izrekli laži”, kazao je Salihović.

0 Shares
0 Shares
Copy link