Početna  /  Šahistkinje ŠK ”Trebinje” predvođene legendarnom Anom Benderać su šampionke BiH!
Hercegovina Vijesti

Šahistkinje ŠK ”Trebinje” predvođene legendarnom Anom Benderać su šampionke BiH!

Na šahovskom turniru koji je odigran u Tuzli, ženski tim ŠK Trebinje ostvario je pobjedu i na taj način, šahistkinje predvođene velemajstorom Anom Benderać, osvojile su Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Ekipa je ostvarila sve tri pobjede, a ona najdraža a ujedno i najteža bila je protiv šahistkinja iz Zenice, iz kluba ”Napredak”, koji je po rejting poenima bio favorit takmičenja. Savladane su i šahistkinje iz Tuzle (ŠK ”Sloboda”) i Gračanice (ŠK ”Gračanica”). Pored Ane Benderać, za trebinjsku ekipu nastupile su Maša Maksimović i Milica Popadić, te Bilećanke Jelena Tomić i Jelena Gušić. Vrijednim trijumfom, ostvareno je učešće u Ligi šampiona, što posebno dobija na snazi imajući u vidu da je rezultat postignut bez ičije pomoći. Iz ŠK ”Trebinje” naglašavaju da je atmosfera u timu fantastična i zahvaljuju se svom kapitenu, Ani Benderać, ali i klupskom sekretaru Tihomiru Simaniću, na nesebičnoj podršci. Osnivač i direktor kluba, Velimir Remetić, u izjavi za internet magazin ”Moja Hercegovina” nije krio ushićenost zbog velikog uspjeha, rekavši da je nepravdeno zapostavljeni ženski šah na velika vrata vraćen u Hercegovinu. Posebno je, pored pomenutog Tihomira Simanića, zahvalan i predsjedniku Upravnog odbora, Koču Govedarici, a tandem Simanić – Govedarica je po njegovom mišljenju duša ovog kluba. Šahovski klub ”Trebinje”, koji je nedavno osnovan, ovim rezultatom se upisao na šahovsku mapu Bosne i Hercegovine, a izuzetnim entuzijazmom, nema sumnje da će se ovakvi rezultati i u budućnosti ponavljati.

Foto: ŠK ”Trebinje”

Šahistkinje iz Trebinja i Bileće, predvođene legendarnom Anom Benderać, šahovskim velemajstorom, članice Šahovskog kluba ”Trebinje” osvojile su Premijer ligu Bosne i Hercegovine pobijedivši na turniru održanom u Tuzli. Veliki uspjeh još je slađi imajući u vidu da je na završnom turniru savladana ekipa ŠK ”Napredak” iz Zenice, koja je bila apsolutni favorit za ovu titulu, gledaju rejting poene. Titula je osvojena sa tri pobjede u isto toliko mečeva, a redom su savladane šahistkinje ŠK ”Napredak” rezultatom 2,5:1,5; ŠK ”Sloboda” iz Tuzle rezultatom 3,5:0,5 i ekipa ŠK ”Gračanica” iz Gračanice maksimalnim rezultatom 4:0. Pored kapitena Ane Benderać, za trebinjsku ekipu nastupile su Trebinjke Maša Maksimović i Milica Popadić te Bilećanke Jelena Tomić i Jelena Gušić. Velikim trijumfom, koji trebinjski ženski šah vraća na mjesto uspjeha, obezbijeđeno je učešće u Ligi šampiona.

Velimir Remetić, osnivač i direktor ŠK ”Trebinje” je u kratkoj izjavi za naš magazin rekao da je jako ponosan na cijeli tim i da je atmosfera fantastična. Posebno je istakao zasluge proslavljene trebinjske šahistkinje Ane Benderać, ali i sekretara kluba, Tihomira Simanića i Koče Govedarice koji vrši funkciju predsjednika Upravnog odbora.

”Šahistkinje ŠK “ Trebinje “ su prvakinje BiH! Ana Benderać, proslavljena trebinjska šahistkinja, znalački je vodila ekipu do velikog uspjeha! Slijedila je borbena Maša Maksimović i čvrsta Jelena Tomić pa naše Bilećanke Milica Popadić i Jelena Gušić . Nepravedno zapostavljeni ženski šah na velika vrata ulazi u našu Hercegovinu. Izborena je i Liga šampiona i to bez ičije pomoći!” – nije Velimir krio oduševljenje ovim velikim uspjehom.

On kaže da, iako šah nije toliko popularan u našim krajevima, potencijal ipak postoji i da klub stavlja akcenat na rad sa djecom.

 

”Iako nismo brojni, kao neke druge oblasti u Republici Srpskoj, smatram da posjedujemo veliki potencijal za razvoj šaha u najmlađim kategorijama. Dječici su potrebni uzori, kao Ana Benderać ili sestre Dedijer jer takvim imenima treba motivisati djevojčice i dječake. Zato smo odlučili da formiramo jaku žensku seniorsku ekipu sastavljenu uglavnom od igračica iz istočne Hercegovine. Polako ćemo uvoditi djevojčice u prvu ekipu, makar kao rezerve, kako bi stekle određena takmičarska iskustva.” – rekao je Velimir Remetić.

Za kraj našeg kratkog razgovora, izrazio je želju da se posebno zahvali Tihomiru Simaniću i Koči Govedarici, koje je nazvao dušom tima.

Iz Šahovskog kluba ”Trebinje” najavljuju rad sa najmlađom populacijom, počevši od vrtićke djece, kojoj će, kroz specijalni, adaptirani program i specijalizovane šahovske table za najmlađi uzrast, na zabavan način biti otvoren svijet šahovskih polja i figura. Takođe, oni najavljuju i šahovski spektakl – simultanku sa bivšim prvakom svijeta, legendarnim Anatolijem Karpovom, a pravo i čast biće ukazana u prvom redu mladim igračima istočne Hercegovine, a pravo na igranje simultanke imaće i kulturni i javni radnici istočnog dijela Republike Srpske. Simultanka je najavljena za 8. avgust tekuće godine i nema sumnje da će ovaj događaj imati veliku ulogu u dodatnoj popularizaciji ove drevne igre.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link