Početna  /  Saborna crkva u Mostaru zasijaće starim sjajem do 2019. godine
Hercegovina

Saborna crkva u Mostaru zasijaće starim sjajem do 2019. godine

MOSTAR – Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru trebala bi biti osveštana 2019. godine. Mostarski paroh Radivoje Krulj pojasnio je kako će 2019. godine biti tačno 800 godina od osnivanja eparhije zahumsko-hercegovačke i promorske i njihova je želja i plan da baš tada osveštaju Sabornu crkvu i gradu Mostaru vrate jedan od njegovih simbola.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Krulj se na javnoj raspravi o Budžetu grada Mostara zahvalio na dosadašnjoj pomoći pri obnovi ove crkve, piše portal Bljesak.info.

Planirano 120 hiljada KM

”Tokom četiri godine smo dobili nepunih 300 hiljada KM. Građevinski obnova Saborne crkve košta 8.170.152, 50 KM. Skoro smo pri kraju da pokrijemo crkvu. Značajno je za Mostar da se ovom gradu vrati jedan od njegovih simbola”, smatra Krulj.

Zahvalio se za sredstava koja su planirana u gradskom budžetu za crkvu u 2017. godini. Krulj je rekao kako je planirano da dobiju 120 hiljada KM. To su najveća sredstva dosad izdvojena za Sabornu crkvu iz gradskog Budžeta.

Crkva će služiti gradu

”Upućujem molbu ako je moguće uvećati ta sredstva i povećati za 2017. i 2018. godinu, pa da značajnije pritisnemo i da ovaj projekt izvedemo do kraja. Od 2020. Saborna crkva će se samofinansirati, te neće biti potrebno za obnovu sakupljati donacije. Ona će doprinositi i služiti ovom gradu i svim njenim građanima”, rekao je Krulj.

Saborna crkva u Mostaru je bila saborni hram eparhije zahumsko-hercegovačke Srpske pravoslavne crkve u periodu od 1873. do 1992. godine. Bila je najveća crkva na Balkanu do kraja 19-og vijeka. Srušena je tokom ratnih sukoba 1992. godine.

Prošle godine u Sabornoj crkvi su prvi put nakon 24 godine na krsnu slavu Silazak Svetog Duha na apostole – Trojčindan zazvonila zvona sa zvonika ove crkve.

Inače, crkva se nalazi na listi zaštićenih nacionalnih spomenika BiH i u UNESCO-ovoj je zaštićenoj zoni.

942 Shares
942 Shares
942 Shares
Copy link