Početna  /  Ruska donacija u Bileći: Dom zdravlja “Sveti Luka” pustio u rad dvije solarne elektrane
bileća Hercegovina

Ruska donacija u Bileći: Dom zdravlja “Sveti Luka” pustio u rad dvije solarne elektrane

BILEĆA –  U Domu zdravlja „Sveti Luka“ u Bileći danas su puštene u rad dvije solarne elektrane, čime je obilježen završetak projekta vrijednog 200.000 maraka koji je bilećkom Domu zdravlja donirala Ruska humanitarna misija.

Kompleks solarnih kolektora postavljen je na dvije zgrade bilećkog Doma zdravlja, čime je ova ustanova dobila izvor alternativnog snabdijevanja električnom energijom.

Aleksej Polkovnikov, izvršni direktor Ruske humanitarne misije, naglasio je da će ovim projektom bilećkom Domu zdravlja biti omogućeno da uštedi značajna finansijska sredstva koja će moći da usmjeri u poboljšanje materijalno-tehničke baze ove ustanove.

„Mi smo sa predstavicima ministarstva zdravlja razmatrali pitanja funkcionisanja medicine u regionu. Ministar nam je dao spisak onih dobrih potencijalnih stvari koje mi možemo da uradimo. Na tom spisku je bilo postavljanje sunčanih panela i mi smo to uradili. Sunčani paneli ne omogućavaju samo svjetlo i grijanje Domu zdravlja, nego višak proizvedene električne energije može da se da u elektromrežu“, rekao je Polkovnikov.

Aleksej Polkovnikov

Vršilac dužosti direktora bilećkog Doma zdravlja, Slavko Boljanović,  rekao je da će ugradnja solarnih panela biti od velikog značaja za ovu ustanovu jer će se na ovaj način uštediti velika sredstva za utrošak električne energije.

„Za Dom zdravlja ovaj sistem znači mnogo znači. Mi smo prošle godine u ova doba bili dužni 140.000 maraka struje sada smo sveli to na 12 – 13.000. Ta stanica ujutru proizvodi 30 kW, a na podne 40 do 50 da bi se to smjenjivalo u zavisnosti od sunca. Radi se o solarnoj elektrani koja je napravljena od najboljih komponenata, i koja po mjerenjima stručnjaka proizvodi mnogo više energije nego što je planirano“ naveo je Boljanović.

Slavko Boljanović,

Značajan doprinos realizaciji ovog projekta dao je  advokat Dejan Radmilović, Bilećanin koji je bio posrednik između Ruske humanitarne misije i bilećkog Doma zdravlja.

Dejan Radmilović, koji je sin bilećke odbornice Branke Radmilović, izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne realizacije projekta i zahvalio ruskim donatorima na pomoći.

„Ja bih samo da se zahvalim predstavnicima Ruske humanitarne misije doktoru Branimiru Nešiću, koji je najzaslužniji za realizaciju ovog projekta u Bileći. Branimir Nešić je moj prijatelj, ja sam bio upoznat sa nekim projektima Ruske humanitarne misije. Odlučio sam da na ovaj način pomognem Bileći. Iskreno se nadam da će ova solarna elektrana biti iskorištena u maksimalnom kapacitetu imajući u vidu položaj Bileće. Nadam se da će ovim Dom zdravlja u Bileći ostvariti značajne finansijske uštede i da će ih preusmjeriti na poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite građana Bileće“, rekao je Radmilović.

Dejan Radmilović

Projekat ugradnje solarnih panela na zgrade Dom zdravlja u Bileći započet je prije nekoliko mjeseci. Konkretna realzacija ugradnje završena je za svega devet dana a izvođač radova je beogradska firma „Telefon inžinjering“.

Milena Koprivica

0 Shares
0 Shares
Copy link