Petak, 24.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Rusija i Sjedinjene Američke Države se oglasile povodom incidenata u Kosovskoj Mitrovici

  Podijeli:

  O incidentima na sjeveru Kosovske Mitrovice i hapšenju Marka Đurića oglasile su se i SAD i Rusija. Obje zemlje osudile su događaje.

  Ilustracija: Thinkstock

  Iz Rusije je stiglo saopštenje u kom se navodi da se snažno osuđuje incident u Kosovskoj Mitrovici, čiji je cilj bio, kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, da se zastraše kosovski Srbi.

  Rusko ministarstvo je pozvalo “sve koji imaju uticaj na kosovske zvaničnike” da oni priznaju svoju odgovornost u aktuelnim dešavanjima, da hitno izvrše uticaj na “svoje štićenike” i doprinesu smanjenju napetosti na Kosovu.

  “Snažno osuđujemo ovaj incident usmjeren ka zastrašivanju kosovskih Srba, samovoljno postupanje prema Marku Đuriću, koji je glavni pregovarač Srbije u razgovorima s Prištinom”, navodi se u saopštenju.

  Rusija smatra i da je neprihvatljivo “otvoreno gledanje kroz prste” stranih misija, KFOR-a i EULEKS-a, koji su, kako se navodi u saopštenju, samo gledali sa strane i nisu ispunili svoj mandat time što nisu preduzeli nikakve napore da spriječe ilegalne akcije Albanaca na Kosovu i obezbjede mir i stabilnost u regionu.

  “Zaključak koji se lako nameće je ovaj: Priština, EU i SAD nemaju namjeru da uzmu u obzir prava i interese Srba i odlučni su da grubo potisnu njihove pokušaje da zaštite legitimne interese”, navodi se u saopštenju.

  Rusko ministarstvo smatra da je jasno da Albanci na Kosovu slijede savjet svojih američkih i evropskih pokrovitelja, “koji gaze međunarodno pravo i postupaju na osnovu proizvoljnosti”.

  Moskva je upozorila i da je ova “izuzetno opasna linija opterećena povratkom oružanih sukoba na Kosovo i destabilizacijom u balkanskom regionu u cjelini”, dodaje se u saopštenju.

  S druge strane svijeta, Sjedinjene Američke Države u svom saopštenju “snažno osuđuju” događaje u Kosovskoj Mitrovici, za koje kažu da nepotrebno podižu tenzije i prijete regionalnoj stabilnosti, saopšteno je večeras iz Stejt departmenta.

  “Pozivamo sve strane da izbjegavaju dalju eskalaciju situacije i da djeluju smireno i rješe sporove na miran način. Kako bi se uspostavio trajni mir i stabilnost na Balkanu, i Kosovo i Srbija treba da se fokusiraju na normalizaciju odnosa kroz dijalog koji predvodi Evropska Unija. SAD su spremne da podrže sve strane u pregovorima o dijalogu”, navodi se u saopštenju koje je prenijela portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

   

   

   

   

   

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI