Početna  /  Rusija i Sjedinjene Američke Države se oglasile povodom incidenata u Kosovskoj Mitrovici
Srbija

Rusija i Sjedinjene Američke Države se oglasile povodom incidenata u Kosovskoj Mitrovici

O incidentima na sjeveru Kosovske Mitrovice i hapšenju Marka Đurića oglasile su se i SAD i Rusija. Obje zemlje osudile su događaje.

Ilustracija: Thinkstock

Iz Rusije je stiglo saopštenje u kom se navodi da se snažno osuđuje incident u Kosovskoj Mitrovici, čiji je cilj bio, kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, da se zastraše kosovski Srbi.

Rusko ministarstvo je pozvalo “sve koji imaju uticaj na kosovske zvaničnike” da oni priznaju svoju odgovornost u aktuelnim dešavanjima, da hitno izvrše uticaj na “svoje štićenike” i doprinesu smanjenju napetosti na Kosovu.

“Snažno osuđujemo ovaj incident usmjeren ka zastrašivanju kosovskih Srba, samovoljno postupanje prema Marku Đuriću, koji je glavni pregovarač Srbije u razgovorima s Prištinom”, navodi se u saopštenju.

Rusija smatra i da je neprihvatljivo “otvoreno gledanje kroz prste” stranih misija, KFOR-a i EULEKS-a, koji su, kako se navodi u saopštenju, samo gledali sa strane i nisu ispunili svoj mandat time što nisu preduzeli nikakve napore da spriječe ilegalne akcije Albanaca na Kosovu i obezbjede mir i stabilnost u regionu.

“Zaključak koji se lako nameće je ovaj: Priština, EU i SAD nemaju namjeru da uzmu u obzir prava i interese Srba i odlučni su da grubo potisnu njihove pokušaje da zaštite legitimne interese”, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo smatra da je jasno da Albanci na Kosovu slijede savjet svojih američkih i evropskih pokrovitelja, “koji gaze međunarodno pravo i postupaju na osnovu proizvoljnosti”.

Moskva je upozorila i da je ova “izuzetno opasna linija opterećena povratkom oružanih sukoba na Kosovo i destabilizacijom u balkanskom regionu u cjelini”, dodaje se u saopštenju.

S druge strane svijeta, Sjedinjene Američke Države u svom saopštenju “snažno osuđuju” događaje u Kosovskoj Mitrovici, za koje kažu da nepotrebno podižu tenzije i prijete regionalnoj stabilnosti, saopšteno je večeras iz Stejt departmenta.

“Pozivamo sve strane da izbjegavaju dalju eskalaciju situacije i da djeluju smireno i rješe sporove na miran način. Kako bi se uspostavio trajni mir i stabilnost na Balkanu, i Kosovo i Srbija treba da se fokusiraju na normalizaciju odnosa kroz dijalog koji predvodi Evropska Unija. SAD su spremne da podrže sve strane u pregovorima o dijalogu”, navodi se u saopštenju koje je prenijela portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

 

 

 

 

 

0 Shares
0 Shares
Copy link