Početna  /  Rusija i SAD dogovorile mirovni plan za Siriju
Svijet Vijesti

Rusija i SAD dogovorile mirovni plan za Siriju

Rusija i Sjedinjene Američke Države postigle su dogovor o mirovnom planu za Siriju koji će početi “prekidom neprijateljstava” od zalaska sunca u ponedeljak.

keri_lavrov_n1

Prema dogovorenom planu, sirijska vlada će okončati borbe u određenim područjima pod kontrolom opozicije, dok će SAD i Rusija oformiti zajednički centar za borbu sa tzv. Islamskom državom i borcima Al-Nusre.

Dogovor su, posle više neuspešnih pokušaja, protekle noći u Ženevi postigli američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov.

”Eksperti SAD i Rusije će raditi zajedno kako bi Daeš i Nusra bili poraženi. Želim da naglasim da dogovorene mere mogu dati rezultate samo ako sve strane u konfliktu budu poštovale svoje obaveze. Od opozicionih grupa koje žele da zadrže svoj legitimitet očekujemo da se na svaki način distanciraju od Nusre i Daeša, a od Rusije očekujemo da obezbedi da se  sirijska vlada pridržava svih zahteva u vezi sa vazduhoplovnim aktivnostima i omogućavanjem dostave humanitarne pomoći”, izjavio je Keri.

Šef ruske diplomatije je rekao da dogovor može da pomogne jačanju borbe protiv terorizma i u isporukama pomoći sirijskim civilima. Lavrov je rekao da je Vlada Sirije obaveštena o dogovoru i da je spremna da ga poštuje.

Ako obe strane budu poštovale primirje nedelju dana, SAD i Rusija će onda početi saradnju u razmeni obaveštajnih podataka, a operacije Asadovih snaga biće ograničene na napade protiv Islamske države.

Vladine i pobunjeničke snage će, takođe, morati da se povuku iz demilitarizovanih zona i da dozvole isporuku humanitarne pomoći, posebno u Alepu.

0 Shares
0 Shares
Copy link