Početna  /  Rusija osudila ulazak Crne Gore u NATO
Crna Gora Svijet Vijesti

Rusija osudila ulazak Crne Gore u NATO

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocijenilo je da je odluka SAD-a da parafira Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u “velika greška”, da je u suprotnosti sa suštinskim interesima naroda te zemlje, te da nanosi štetu stabilnosti Balkana i Evrope u cjelini.

trampputintelefon

U saopštenju ruskog ministarstva navodi se da potpisivanje Protokola pokazuje da je politika SAD-a “inertna” i da je Crna Gora “uvučena” u Alijansu bez uzimanja u obzir mišljenja naroda, prenosi Tanjug.

“Gledamo na ovaj korak kao na prikaz inertne politike Vašingtona, koja odražava logiku konfrontacije na evropskom kontinentu i razvoj novih linija podjele”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

‘Bez konsultacija’

Ministarstvo konstatuje da je uvlačenje Crne Gore u NATO uslijedilo “bez uzimanja u obzir realnog mišljenja naroda te balkanske zemlje”.

Bijela kuća zvanično je 11. aprila saopštila da je predsjednik SAD-a Donald Tramp potpisao odluku o ulasku Crne Gore u NATO, koju su prethodno ratifikovala oba doma Kongresa SAD-a.

Proces ratifikacije ulaska Crne Gore u NATO biće okončan kada to urade i posljednje dvije članice koje još nisu ratifikovale dokument o ulasku, Španija i Holandija, a očekuje se na će to biti vrlo skoro, te će NATO dobiti 29. članicu.

0 Shares
0 Shares
Copy link