Početna  /  Rušenje Ustavnog poretka: Tužilaštvo obustavlja istragu protiv Dodika i Cvijanovićke
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Rušenje Ustavnog poretka: Tužilaštvo obustavlja istragu protiv Dodika i Cvijanovićke

Tužilaštvo BiH obustavlja istrage protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović u predmetu “Referendum”. Takođe, protiv Milorada Dodika je, prema saznanjima Žurnala, već obustavljena istraga zbog krivičnog djela rušenje ustavno-pravnog poretka BiH.   

Instrukcije za obustavu istrage izdala je direktno v.d. glavne državne tužiteljke Gordana Tadić od koje smo zatražili i službeni stav.

“Ne mogu govoriti o tome. Ne komentarišem pojedinačne predmete. Javnost će biti obaviještena o svemu”, kazala nam je tužiteljka Tadić, ne demantujući našu informaciju.

A prema našim informacijama, javnost bi o svemu trebala biti obaviještena u narednih desetak dana. Tada će biti i zvanično saopšteno da su Milorad Dodik i Željka Cvijanović već nestali  iz predmeta “referendum”, a u optužnici u ovom slučaju naći će se Siniša Karan i ostali članovi Komisije za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske.

Ni postupajući tužilac u ovom predmetu, Miroslav D. Marković, nije želio davati izjave za Žurnal, kazavši da nema ovlasti da istupa u javnosti. No, prema pouzdanim informacijama, upravo je Marković već potpisao dio akata iz kojih je jasno da se Dodik i Cvijanovićeva neće naći u optužnici protiv Siniše Karana i ostalih.

V.d. glavne tužiteljke planirala je ove akte objaviti prije odlaska na kolektivni godišnji odmor.

Podsjećamo, predmet referendum formiran je u septembru prošle godine, nakon što su vlasti RS-a odlučile da, uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, održe referendum o Danu RS.

Dan nakon referenduma, upućen je poziv za ispitivanje Milorada Dodika u svojstvu osumnjičenog, ali se on nije odazvao. Tek nakon što je krajem decembra prošle godine Sudu BiH poslan zahtjev za izdavanje naredbe za privođenje predsjednika RS-a, Milorad Dodik se “dobrovoljno” pojavio u zgradi Tužilaštva. Kako bi izbjegao medije, čelnici Tužilaštva BiH omogućili su mu da na ispitivanje dođe kroz sporedni ulaz, a tek nakon što je on napustio zgradu, izdato je saopštenje za javnost.

Kada je u pitanju tada osumnjičena premijerka RS-a Željka Cvijanović, ona je na ispitivanje pozvana krajem januara, ali se nije pojavila zbog službenog puta u SAD. Ispitana je tek početkom marta, od kada u Tužilaštvu BiH traje “analziranje prikupljenih dokaza”.

Osim Cvijanovićeve, u ovom predmetu ispitivani su još i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, te zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović. Ali ni njihova imena, prema informacijama Žurnala, neće se naći na optužnici Tužilaštva BiH.

Jer organizovanje referenduma koji je zabranio Ustavni sud BiH, za Gordanu Tadić i njene tužioce nije rušenje ustavno-pravnog poretka BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link