Početna  /  Rukometaši “Hercegovine”: Istupamo iz Premijer lige da bismo se vratili jači
Hercegovina nevesinje Vijesti

Rukometaši “Hercegovine”: Istupamo iz Premijer lige da bismo se vratili jači

NEVESINJE – Rukometni klub „Hercegovina“ iz Nevesinja pred početak drugog dijela sezone istupio je iz Premijer lige BiH zbog kadrovskih i finansijskih problema. Novoizabrana uprava kluba, na čelu sa Milosavom Uljarevićem, smatra da je istupanje nepopularna mjera koja je morala da se dogodi kako bi se konsolidovao rad u klubu i spriječilo gašenje aktuelnog prvaka Republike Srpske i najvećeg ambasadora nevesinjskog ekipnog sporta u posljednjoj deceniji.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Problemi su nastali nakon najvećeg uspjeha u istoriji kluba i osvajanja Prve lige RS sa domaćim igračkim kadrom. Vršilac dužnosti predsjednika kluba Milosav Uljarević tvrdi da je sve krenulo sa lošim finansijskim stanjem, pogrešnom selekcijom pojačanja i nedovoljnom psihološkom pripremom ekipe za tako značajan rang takmičenja kakva je Premijer liga.

Uljarević kaže kako je uporedo sa promjenom vlasti na nivou opštine i bivše rukovodstvo kluba kolektivno podnijelo ostavku, pa je klub na polovini sezone ostao na cjedilu. Ističe kako je na vanrednoj sjednici postavljen za vršioca dužnosti predsjednika kluba ciljem “da spasi što se spasiti može”.

Milosav Uljarević
Milosav Uljarević

Naša ekipa je sa isključivo domaćim snagama postala prvak Republike Srpske i plasirala se u elitni rang, a tada se desio niz problema. Daću sebi za pravo da kažem da se promašilo sa pojačanjima koja su bila višestruko skuplja od domaćih igrača, a nisu donosili razliku na terenu. Takođe, dio zamjerki ide i domaćim igračima koji nisu pokazali karakter i sportski duh u trenutku kada su igrali protiv profesionalnih ekipa i velikih rukometnih imena, a kada od se od njih tražilo samo da se bore i daju sve od sebe. Naravno, trener i ljudi u klubu su trebali da ih psihološki i na svaki drugi način pripreme za Premijer ligu“, smatra Uljarević.

Svjestan da je napravio rez i najnepopularniji potez povlačeći klub iz takmičenja u Premijer ligi, Uljarević kaže da je to bila jedina odluka kojom su dobili na vremenu da se klub finansijski i kadrovski konsoliduje, omasovi članstvo i da, predvođen novim trenerom Milankom Savčićem, krene u novu sezonu takmičenja u ligi Republike Srpske.

Smatra da je učešće u Premijer ligi bilo pokazatelje realne slike u sportu u kojoj klubovi iz malih i nerazvijenih sredina, uz sav raskoš talenta ne mogu da se nose sa bogatijim ekipama koje su iskoristile lošu finansijsku situaciju u nevesinjskom rukometu i potpisali ugovore sa plejadom talentovanih Nevesinjaca ostavljajući R.K. „Hercegovinu“ praktično bez seniorskog tima.

Možda će neko reći da sam kao bivši igrač ovoga kluba subjektivan, ali smatram da je čitava lokalna zajednica zakazala. I privredni  subjekti, i lokalna uprava  i kompletna javnost je trebalo da stane iza ovoga kluba koji je bio najveći sportski sportski ambasador Nevesinja u tom trenutku. Opština Nevesinje je pomagala klub u određenoj mjeri, ali za taj rang takmičenja klubu je trebalo minimalno još toliko sredstava“, kaže Uljarević i dodaje da će novo rukovodstvo pokušati da se samostalno izbori za dodatno finansiranje bez potpunog oslanjanja na opštinski budžet.

Što se budućih planova tiče, Uljarević smatra da je neophodno da se u narednom periodu napravi funkcionalana uprava koja će treneru Savčiću i ekipi omogućiti neometan rad. Takođe je, kaže, neophodno animirati mlade da se priključe radu kluba kako bi se stvorila kvalitetna baza za budućnost. Ipak, Uljarević navodi da će akcenat u narednom periodu biti formiranje seniorske ekipe koja sada gotovo i da ne postoji i da će se ona formirati prvenstveno od domaćih mladih igrača zajedno sa Šarencom, Buhom i Čabrilom, koji će kao iskusniji igrači biti nosioci igre.

“Ispred nas je jedan ozbiljan period zalaganja – igrača na terenu, a uprave van njega, kako bi se što spremniji i organizovaniji vratili u Prvu ligu Republike Srpske. Tamo gdje bude nedostajalo kvaliteta od domaćih igrača pojačaćemo se pred početak sezone adekvatnim pojačanjima, naravno uz detaljnu analizu i sugestije trenera Savčića”, kaže Uljarević.

Ljubiša Bukvić

0 Shares
0 Shares
Copy link