Početna  /  Bilećko jezero oduševilo učesnike plivačkog maratona
Hercegovina

Bilećko jezero oduševilo učesnike plivačkog maratona

BILEĆA – Više od 70 plivača iz nekoliko zemalja svijeta takmičilo se u Prvom međunarodnom plivačkom maratonu koji je održan danas na Bilećkom jezeru. U glavnoj trci na pet kilometara pobjedu su odnijeli Tamaš Farkaš i Jelena Ječanski.

Drugo mjesto u glavnoj trci  u muškoj konkurenciji danas je pripalo Barintu Sabu iz Mađarske, a treće Vladimiru Petrašu iz Zrenjanina.

U ženskoj konkurenciji druga do cilja u glavnoj trci doplivala je Jovana Ječanski iz Bečeja, a treća njena sugrađanka Reka Varga.

Osim glavne trke,plivači su se danas takmičili i u trkama zadovoljstva i to na:  1.500 metara, 1.000 metara, 500, 300 i 50 metara.

U trci na 1.500 metara najviše uspjeha je danas imao David Bjeletić iz Italije. Drugo mjesto osvojio je Viktor Kanskar a treći je bio Tomas Kanskar, takođe iz Italije.

David Bjeletić (u sredini) sa drugarima iz Italije (Foto: Moja Hercegovina)

U istoj trci, među ženama najbolje su bile Britanka Heder Bamford, zatim Nataša Mitrić iz Bileće, te Marta Šeregi iz Kanjiže.

U trci na hiljadu metara učestvovao je samo Srđan Lero iz Bileće, dok su u trci na 500 metara snage odmjerili Ognjen Vujović iz Trebinja i Slobodan Janjić iz Bileće, pri čemu je Trebinjac odnio prvo mjesto. U ovoj trci nije bilo ženskih učesnika.

Italijan Luka Bretoldo bio je najbrži u trci na 300 metara. Za njim je na cilj stigao Nikolas Bjeletić, takođe iz Italije, dok je treće mjesto pripalo Bilećaninu Miljanu Dangubiću. U ženskoj kategoriji učestvovala je samo Jordana Trifunova iz Makedonije.

U najkraćoj trci koja se odvijala na ruti od 50 metara u muškoj kategoriji najbolji su bili Lazar Parežanin, Mijat Rogan, Jovan Glogovac i Uroš Popadić. U ženskoj konkurenciji učešće je uzela samo jedna žena – Sana Glogovac.

Učesnici trka zadovoljstva osim medalja i diploma nagrađeni su domaćim hercegovačkim proizvodima: pršutom, sirom i kajmakom.

Organizatori: Bilećko jezero nedovoljno iskorišteno u turističke svrhe

Prvi međunarodni plivački maraton osim velikog broja učesnika, privukao je pažnju i značajnog broja posjetilaca koji su se danas okupili na obalama Bilećkog jezera kako bi uživali u ovoj manifestaciji.

Idejni tvorac i koorganizator današnje manifestacije Miodrag Hrnjez -Ljumo istakao je da je mnogo truda uloženo u organizaciju plivačkog maratona i  izrazio je zadovoljstvo načinom na koji se sve odvijalo.

„Kad ovo čovjek sve vidi treba da bude zadovoljan. Uložilo se puno energije, puno znanja i sve što smo imali,  sve kapacitete, mi smo uložili da bude lijepo kao što izgleda sada. Došlo je oko 70 učesnika iz brojnih zemalja, imamo učesnike iz Meksika, iz Irske, sedam učesnika iz Italije, dosta učesnika iz Mađarske, imamo učesnike iz Turske, tako da smo opravdali naziv međunarodni“, rekao je Hrnjez.

Načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić rekao je da je Opština odlučila da podrži dobru ideju Zavičajnog kluba “Osvit” kako bi se brojnim posjetiocima predstavio sav potencijal Bilećkog jezera i skrenula pažnja na njegovu ljepotu. Aleksić je naglasio da turistički potencijal Bilećkog jezera nije dovoljno iskorišten, tako da će prema njegovom mišljenju, plivački maraton poslužiti da se značajne promjene dogode na tom polju.

Da turistički potencijal Bilećkog jezera nije dovoljno iskorišten, kao i to da obale Bilećkog jezera nisu uređene, priznaje i poslanik u Narodnoj skupštini RS, Radovan Vuković. Kako je rekao, glavni razlog za to je nedostatak finanasijskih sredstava.

„Mislim da smo se mogli potruditi u nekom ranijem periodu  da ovo bolje uredimo ali zbog nedostatka sredstava nismo uspjeli, iako je ovdje najveća količina vode, najveće vještačko jezero u Evropi. Mislim da smo na neki način to morali bolje iskoristiti u turističke svrhe. Iskorišteno je što se tiče hidropotencijala, proizvodi velike količine električne energije ali ta raspodjela sredstava ne ide kako treba. U Bileći je potopljeno 76% površine, ali Bileća ne dobija sredstava po zakonu o koncesijama koliko joj pripada. Da smo dobijali taj novac, ja vjerujem da bi ove obale bile bolje uređene“, istakao je Vuković.

Među brojnim posjetiocima plivačkog maratona danas je bila i proslavljena srpska odbojkašica Tijana Bošković. Tijana nije krila oduševljenje kako je sve izgledalo danas istakavši da joj je posebno drago da se i na ovaj način promoviše sport.

„Veliko je zadovoljstvo biti ovdje danas i kao što sam već rekla biti dio ove velike turističko- sportske manifestacije a posebno mi je drago da je naše jezero danas zasijalo u punom sjaju“, rekla je Tijana.

Organizatori Prvog međunarodnog plivačkog maratona su Opština Bileća a koorganizator je Zavičajni klub „Osvit“ iz Bileće.

Milena Koprivica

0 Shares
0 Shares
Copy link