Početna  /  Rješenjem o privremenoj zabrani postupanja odložena deložacija Stevana i Radojke Ćeranić
Hercegovina

Rješenjem o privremenoj zabrani postupanja odložena deložacija Stevana i Radojke Ćeranić

Danas u 13 časova Stevan i Radojka Ćeranić su se još jednom suočili sa strahom izazvanim deložacijom, iako su danas predstavnike Sekretarijata za izbjegla i raseljena lica dočekali mirno, imajući u vidu da je Osnovni sud u Trebinju, na zahtjev Zorana Ignjatića, pravnog zastupnika porodice Ćeranić, donio Rješenje o privremenoj zabrani postupanja. Pripadnici policije, njih petnaestak i tri predstavnika Sekretarijata za izbjegla i raseljena lica došli su danas sa namjerom na izvrše deložaciju. Kada im je Zoran Ignjatić predočio sudsko Rješenje, za koje su tvrdili da nisu obaviješteni o njemu, deložacija je odložena do donošenja konačne sudske odluke. 

Iako je iz nadležnih institucija najavljeno da će Stevan i Radojka Ćeranić danas biti deložirani iz alternativnog smještaja u kojem žive 18 godina, do toga nije došlo uslijed Rješenja koje je donio Osnovni sud u Trebinju a kojim se nalaže privremena zabrana postupanja. U domu Stevana i Radojke Ćeranić, pored porodice našao se i pravni zastupnik Zoran Ignjatić. Po dolasku policijskih snaga i nadležnih iz Sekretarijata za izbjegla i raseljena lica, rečeno je da je danas taj dan kada će oni biti deložirani. Pravni zastupnik porodice Ćeranić predočio je sudsko Rješenje, uz tvrdnju da o njemu nisu obaviješteni jer u suprotnom ne bi ni dolazili danas. Advokat Ignjatić je kopiju Rješenja dostavio Gradu Trebinje i Pravobranilaštvu, a zašto o tome nisu obaviješteni u Sekretarijatu za izbjegla i raseljena lica, ostaje nepoznato.

”Deložacija je bila zakazana za 25.6. a u međuvremenu, tačnije 20.6. Osnovni sud u Trebinju je donio rješenje kojim je odredio privremenu mjeru zabrane postupanja po zaključku o dozvoli izvršenja republičkog sekretarijata za izbjegla lica i imigracije, rješenje ostaje na snazi do donošenja konačne odluke o mjeri obezbjeđenja kojim je zatraženo da se odloži administrativno izvršenje po donesenom zaključku.” – objasnio je Zoran Ignjatić za naš magazin.

U mirnom tonu i bez tenzija, pripadnici policije i predstavnici Sekretarijata za izbjegla i raseljena lica su otišli, a Stevan i Radojka će, uprkos Rješenju, u danima koji slijede biti u strahu, ne znajući šta sutra donosi. Stevan je za internet magazin ”Moja Hercegovina” rekao da već 25 godina živi u strahu od deložacije, tačnije otkad je na tuđem, a njegova kuća u Bobovištima spaljena.

”Uvijek je prisutan neki strah, ja 25 godina živim u strahu od nekakve plave koverte, a tako je to kad si na tuđem. Otkad je moja imovina izgorjela, ja sam na tuđoj imovini, skoro svakog dana sam očekivao da će doći na vrata, a evo to sam na kraju i dočekao. Ipak, znao sam da danas neće doći do deložacije jer je sud donio rješenje o privremenoj zabrani postupanja. Nadam se da je sud spreman da uradi onako kako treba i da ću ostati ovdje dok ne umrem a poslije neka rade sa ovim šta god hoće.” – rekao nam je Stevan.

Rješenje iz 2012. godine još nije došlo u ruke Stevana Ćeranića, iako im je rečeno da im je to Rješenje uručeno i potpisano inicijalima Stevanove supruge Radojke. Sve i da jeste tako, a Stevan oštro demantuje te navode, tvrdeći da sve račune i dokumente ažurno čuva, jedno ovakvo Rješenje nije smjelo biti uručeno nikome do Stevanu lično. I danas je veći broj policajaca došao na izvršenje deložacije a Rješenje Osnovnog suda u Trebinju je odložilo današnju deložaciju. Da li su Stevan i Radojka od danas spokojni ili je njihova agonija samo produžena, o tome će odlučiti Sud donošenjem konačne odluke.

Igor Svrdlin

21 Shares
21 Shares
Copy link