Početna  /  RIK o parlamentarnim izborima: SNS 119 mandata, Ujedinjenoj Srbiji 38 – Dio opozicije pozvao na protest ispred RIK-a!
Izdvajamo Srbija

RIK o parlamentarnim izborima: SNS 119 mandata, Ujedinjenoj Srbiji 38 – Dio opozicije pozvao na protest ispred RIK-a!

Republička izborna komisija (RIK) objavila je rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 95,2 odsto obrađenog biračkog tijela, a odziv na izbore na tom uzorku je 58,6 odsto upisanih birača. Skupština slobodne Srbije i Ekološki ustanak pozivaju građane Srbije na okupljanje ispred Republičke izborne komisije, večeras u 19:30, a kao razlog navode izbornu krađu.

Kako navodi RIK, najviše glasova osvojila je koalicija oko Srpske napredne stranke – 42,9 odsto glasova, što bi im po trenutnim rezultatima donijelo 119 mandata.

Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije osvojila je 13,6 odsto glasova (38 mandata), koalicija oko Socijalističke partije Srbije 11,5 posto (32 mandata), a koalicija NADA 5,4 odsto glasova (15 mandata).

Cenzus su prešli i koalicija Moramo, koja je osvojila 4,6 odsto (12 mandata), Patriotski blok 3,9 (10 mandata) i Zavetnici 3,8 (10 mandata)

Narodne poslanike imaće i manjinske stranke, odnosno Savez vojvođanskih Mađara šest mandata, Muftijin amanet tri mandata, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva i Koalicija Albanaca jedan mandat.

Cenzus nisu prešli koalicija Suverenisti, Srpska radikalna stranka, Ajmo ljudi i Otete bebe.

Prema rezultatima RIK-a, u Skupštinu Srbije neće ući ni manjinske liste Alternativa za promene, Romska partija i Ruski manjinski savez.

Ono što je zasigurno obilježilo sinoćnje izbore je činjenica da je Republička izborna komisija (RIK) obustavila sa radom oko 21 čas, a u tom trenutku je još uvijek trajalo glasanje u pojedinima gradovima i opštinama. Iz RIK-a su poručili da će se javnosti obratiti večeras u 20 časova. Još nijednom nije zabilježeno da Republička izborna komisija obustavi rad u sred izborne noći i najavi da će se tek sutradan oglasiti o zvaničnoj izlaznosti birača, kao i o rezultatima izbora.

Tim povodom, Skupština slobodne Srbije i Ekološki ustanak pozvali su građane Srbije na okupljanje ispred Republičke izborne komisije, večeras u 19:30, a kao razlog su naveli izbornu krađu.

Od predsjednika Republičke izborne komisije, Vladimira Dimitrijevića zahtijevaju da odgovori na pitanje ko je i na osnovu čega donio odluku da tokom izborne noći, RIK prestane sa radom.

Ističu i da traže provjeru zapisnika i svih listića, kao i krivičnu odgovornost za sve ljude koji su učestvovali u izbornoj krađi, navodeći primjere poput: dupli spiskovi, bugarski vozovi, zastrašivanje…

Na spisku zahtjeva nalazi se i ponavljanje izbora na onim mjestima gdje su ustanovljene nepravilnosti, a zapisnici sa tih mjesta biće dostavljeni u zakonskom roku.

Podsjetimo, u svom sinoćnjem obraćanju RIK je saopštio da će se oglasiti tek dan nakon izbora, a da je ovo neobična odluka govori podatak da je 2020. godine RIK izašao sa preliminarnim rezultatima istog dana u 23 sata.

Izvor: N1

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap