Režiser Goran Radovanović u Bileći: Ovo mjesto je moj identitet!

Režiser Goran Radovanović zajedno sa svojim filmom „Enklava“, koji je prije dva dana proglašen srpskim kandidatom za Oskara, sinoć se premijerno predstavio bilećkoj publici, u organizaciji Zavičajnog kluba „Osvit“. Sala je bila puna, a veliko interesovanje medija za premijeru poput ovog u Bileći Radovanović je, ističe, doživio još samo u Moskvi.

enklava_bileca_mojahercegovina
Premijera “Enklave” u Bileći

Režiser svoje porijeklo vodi upravo iz Bileće, pa mu je ova posjeta Hercegovini, kaže, donijela mnogo emocija.

– Da se ne rasplačem, ali ovdje su korjeni. Ovo je ozbiljno mjesto za mene, ali ja bogami mislim i za cijelu Srbiju, jer ovdje je jak kult Svetog Save i srpska Crna Gora se oslanja na Hercegovinu. Prvi put sam išao ovim putem od kanjona Sutjeske, dalje je nevjerovatan bio taj nagli prelom, osjetio se taj duh mediterana, duh Hercegovine. Zamišljao sam da je mnogo stjenovitije, ali nije. Makar ovaj dio Hercegovine izgleda fenomenalno. Ovo mjesto je moj identitet i moje porijeklo. Moji roditelji su rođeni u Ljigu i Lazarevcu, ali poslije rata su dvije godine živjeli ovdje – rekao je Radovanović.

Film „Enklava“ osvojio je nagradu publike na 37. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu i 11. Međunarodnom festivalu u Montereju, a pobjednik je 39. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Radovanović kaže da nije očekivao da će film doživjeti ovakav uspjeh, jer on „nije čovjek koji ima interesovanje prema ozbiljnoj filmskoj industriji“.

– Ja sam srpski umjetnik koji uvijek nastupa iz svijeta margine, svijeta slobode, primarno me zanimaju filmski jezik i ključni fenomeni srpskog društva. U ovom filmu se poklopio malo ozbiljniji budžet, ozbiljna je tema, ozbiljni su autori, srpski i evropski, i onda se nekako dogodilo da je tema goruća u kontekstu savremenih globalnih dešavanja, pogotovu u kontekstu izbjeglištva. U poslednjih pola sata ovo je, praktično, izbjeglički film. U tom smislu postoji jedno ozbiljno interesovanje, jer već imamo poziv na dosta filmskih festivala. Većina svjetskih autora traži medijsko ili finansijsko priznanje na zapadu, što nije baš moj slučaj. Što se tiče Oskara, ne očekujem mnogo, meni je mnogo važno da je Srbija priznala ovaj film kao relevantan za nju – naveo je Radovanović.

goran_radovanovic_mojahercegovina
Goran Radovanović

Srpski režiser smatra da bi tema Kosova trebala da bude aktuelnija u svijetu umjetnosti, jer je ono dio naše podsvijesti i identiteta gdje god da smo.

– Nije važno jesmo li u Valjevu, Bileći, Vojvodini ili Tršiću, to je momenat gdje smo svi jednaki i isti. To je taj lakmus-papir gdje se svi zajedno identifikujemo kao ljudi sa istim duhovnim potrebama. Tako da mislim da je ova tema relevantnija za umjetnike, nego za političare – rekao je Radovanović.

Scenario za film nastao je na Kubi, a prema riječima režisera, pisan je u jednom dahu. Snimanje filma trajalo je svega 33 dana.

To je strašno malo, s obzirom na to da smo imali četiri dječaka, od kojih su dva glavne uloge, i puno domaćih životinja koje se ne mogu dresirati. Osim toga, 90 posto filma se dešava u eksterijeru, imali smo puno kiše, pa je snimanje bilo pakleno teško – naveo je Radovanović.

Premijeri u Bileći prisustvovao je i asistent režije Slobodan Dedeić koji je zajedno sa Radovanovićem birao dječake za film, a koji trenutno sa Emirom Kusturicom u Trebinju radi na snimanju filma „Na mliječnom putu“. Otkrivaju da su tri mjeseca radili kasting po svim osnovnim školama na Kosovu tražeći dječake za film i da su na početku uradili intervju čak sa 1.500 njih.

Predsjednik „Osvita“ Miodrag Ljumo Hrnjez kaže da je velika radost što se premijera u Bileći desila dan nakon nominacije „Enklave“ za Oskara, te da se nada da će ovaj grad uskoro dobiti i trećeg oskarovca.

– Gorana smo dočekali sa natpisom Srećno do Oskara koji nije izašao smišljeno, već iz duše, i očekujemo da se to obistini. Sigurni smo da će Bileća dobiti još jednog oskarovca i nadamo se da će to biti on. Poenta njegovog dolaska ovdje je da upozna Hercegovinu i da snima film ovdje – istakao je Hrnjez.

Ovom prilikom “Osvit” je Dedeiću i Radovanoviću uručio prigodne poklone, među kojima i Goranov portret koji je naslikao bilećki slikar Siniša Dželetović.

zkosvit_enklava_mojahercegovina
Ekipa Zavičajnog kluba “Osvit” sa Radovanovićem

„Enklava“ je snažna i emotivna drama o životu srpske zajednice u jednoj enklavi na Kosovu i Metohiji, priča čija su suština ljubav, praštanje, identitet i opstanak. Večeras će premijerno biti prikazana i u gatačkom Kulturno-sportskom centru, u 20 časova, a sutra veče u kino sali Doma kulture u Nevesinju, takođe sa početkom u 20 časova. Ulaz je 3 marke.

Nakon Hercegovine, film će se prikazivati na festivalima u Kairu, Antaliji, Montrealu i Haifi.

Jelena Denda

Autor