Početna  /  Rešić: Zaustaviti razbacivanje novca na plate administracije
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Rešić: Zaustaviti razbacivanje novca na plate administracije

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić ocijenila je da mnoge opštine u Srpskoj imaju nerealno velike plate administrativnih radnika, te da se razbacivanje novca na plate u lokalnim zajednicama, koje su ponekad veće i od ministarskih, mora zaustaviti.

lejla-resic

Rešić je rekla da će Vlada Republike Srpske ove godine pratiti proces smanjivanja broja zaposlenih u lokalnim administarcijama, ali i tražiti od funkcionera na lokalnom nivou da štede i da novac bolje usmjeravaju.

“Pomoćnik ministra u Vladi Srpske ima platu od 2.000 KM, ministri od 2.700 KM, dok načelnici odjeljenja u opštinama imaju oko 3.000 KM i više”, navela je Rešić.

Ona je dodala da pojedini radnici na lokalnom nivou u Srpskoj radom opravdavaju svoje visoke plate, ali da je mnogo više onih sa kojima to nije slučaj.

Rešić je za “Večernje novosti” izjavila da su instrumenti za umanjenje plata u rukama funkcionera na lokalnom nivou, te da je Vlada Srpske propisala da odbornički dodatak ne može biti veći od 60 odsto od prosječne plate u Republici Srpskoj, ali da može biti i 10 odsto.

“Ne vidimo na terenu da se odbornici u Srpskoj žrtvuju i da su donijeli odluku da im odbornički dodatak bude 10 ili 20 odsto prosječne plate i tako pokazali odgovornost i štednju”, napomenula je Rešić.

Prema njenim riječima, primjer za dobro rješenje ima Prijedor, gdje je prosjek plata u opštinskoj administraciji iznivelisan do prosjeka republičke plate.

Kada je riječ o višku radnika u opštinskim administracijama, Rešić je rekla da će se taj problem riješiti tako što će se ti radnici raspoređivati na druga radna mjesta.

“Najkritičnije je u Hercegovini, gdje ima na stotine viška radnika. Zakon je propisao tri radnika u administraciji na 1.000 stanovnika i cilj nam je da do kraja godine to i imamo”, naglasila je Rešić.

0 Shares
0 Shares
Copy link