Početna  /  RERS zaposlio bivše članove i sad na plate troše dva miliona KM
Hercegovina Republika Srpska

RERS zaposlio bivše članove i sad na plate troše dva miliona KM

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske planira ove godine na bruto zarada i naknada potrošiti skoro dva miliona KM ili oko 71.000 KM više u odnosu na prošlu godinu. Zvanično obrazloženje povećanje budžeta za plate je prijem novih radnika, ali i to što su predsjednik Milenko Čokorilo i dva člana Komisije, Petar Munišić i Mladen Štaka, kojima je istekao mandat, raspoređeni na druga radna mjesta u ovoj instituciji.

Zgrada RERS-a u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)
Zgrada RERS-a u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)

Inače, članovi Komisije prošle godine su dospjeli u žižu javnosti nakon što su povukli odluku o poskupljenju struje u RS koju su sami donijeli. Struja u Srpskoj je trebalo da poskupi od 1. jula 2015, ali su, zbog ogromnog negodovanja u javnosti i nakon što je utvrđeno da je većini od ukupno pet članova Komisije istekao mandat, oni sami povukli svoju odluku, piše Capital.ba.

Prijedlogom budžeta Regulatorne komisije za energetiku RS, koji će poslanici Narodne skupštine RS razmatrati na sjednici zakazanoj za 9. februar, predviđeni su troškovi bruto zarada i naknada zarada od 1,99 miliona KM, dok su u 2015. godini iznosili 1,92 miliona KM. Ovi troškovi čine 75 odsto ukupnih rashoda Komisije.

Zarade u RERS-u (FOTO: Capital.ba)
Zarade u RERS-u (FOTO: Capital.ba)

U Komisiji su pojasnili da su planirani troškovi bruto zarada i naknada veći za 3,69 odsto zbog prijema tri nova radnika u 2015. godini na poslovima održavanja nove poslovne zgrade i dva pripravnika, kao i zbog zbog promjene u organizacionoj strukturi Komisije.

“Naime, dosadašnji predsjednik i jedan član Regulatorne komisije kojima je istekao mandat su raspoređeni na druga radna mjesta u Regulatornoj komisji, a jedan član kome je istekao mandat je vraćen u stalni radni odnos s obzirom na to da je i prije izbora za člana bio stalno zaposlen u Komisiji, što povećava broj zaposlenih. Prilikom planiranja ove vrste troškova nije predviđeno povećanje zarada radnika”, navedeno je u Prijedlogu budžeta.

Komisija ima predsjednika i četiri člana. Osim trojice koji su raspoređeni na druga radna mjesta, jedan od starih članova, Ljubo Glamočić, ostao je na toj poziciji, dok je Slobodan Rajlić penzionisan.

Regulatorna komisija se finansira iz godišnjih naknada od energetskih subjekata, korisnika dozvole za obavljanje jedne ili više energetskih djelatnosti i jednokratnih naknada koje plaćaju podnosioci prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje dozvola.

U Regulatornoj komisiji za energetiku trenutno je zaposleno 39 radnika, a i članovi Komisije su uključeni u ukupan broj zaposlenih. Prosječna plata u Komisiji u decembru 2015. godine iznosila je 1.773 KM.

„U ovoj godini nije planirano povećanje broja zaposlenih“, kazali su u Komisiji za portal CAPITAL.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap