Republika Srpska: Rodbinske veze sa vrhom vlasti garant uspješnog biznisa

Na osnovu analize podataka o nabavkama javnih preduzeća Transparensi internešnal u Bosni i Hercegovini i portal Kapital nedavno su objavili istraživanje koje je potvrdilo da posao u Republici Srpskoj može biti izuzetno uspješan ako imate dobre rodbinske i političke veze.

Foto: Agencija Anadolija

Uspješno firme koje posluju mimo ovoga su uglavnom izvozno orjentisane..

Analiza baze podataka o nabavkama javnih preduzeća Transparency Internationala koja obuhvata 195 javnih preduzeća u BiH govori da iza ovih poslova često stoje i dobre veze sa nosiocima najviših političkih funkcija.

“Generalni je zaključak da je čak i ograničena dostupnost ugovora o nabavkama javnih preduzeća. S druge strane, pokazalo se da imamo rastrošnost i neodgovornost u trošenju javnih sredstava. U ovoj posljednjoj fazi istraživanje je pokazalo samo kroz nekoliko primjera, a njih ima mnogo više, da imamo određene kompanije koje su povlaštene u poslovanju s javnim preduzećima koje sklapaju veliki broj ugovora, a u isto vrijeme se mogu dovesti u direktne porodične ili političke veze sa nosiocima vlasti”, objašnjava Ivana Korajlić iz TI.

Istraživanje je, između ostalog, pokazala da je dobro ako imate kakve rodbinske veze sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Tako je Kompanija “Interkont – Komerc” tokom 2015. godine zaradila 1.170.201 maraka (više od 598.000 evra), a samo u 2016. godini sklopila je 24 ugovora sa vodovodima i komunalnim preduzećima u Republici Srpskoj. Direktor Spasoja Zeljković je suprug Dodikove sestre.

Veze ne moraju biti uvijek sa vršiocima dužnosti najviših funkcija, kaže Korajlić.

“Mi smo na primjeru preduzeća “MG Mind” i Mrkonjić puteva pokazali potencijalnu spregu između pojedinih javnih preduzeća i privatnih firmi na način da javna preduzeća sa istim kompanijama sklapaju ugovore i to u veoma velikim vrijednostima”, kaže Korajlić i dadaje da su navedene kompanije u vlasništvu  Mladena Milanovića Kaje.

Ukupno poslovanje ove dvije firme samo sa Putevima RS od 2015. do danas iznosi 58.6 miliona maraka (više od 29,9 miliona evra).

Milovanović je u više navrata dovođen u vezu sa ministrom finansija Republike Srpske Zoranom Tegeltijom.

Glavni i odgovorni urednik poslovnog portala Capital.ba Siniša Vukelić smatra da je bez dobrih rodbinskih i političkih veza teško razviti vlastiti biznis.

“Jednostavno zbog toga što je konkurencija na ovim prostorima toliko neprofesionalna i bolje uvezana sa funkcionerima ili direktorima javnih preduzeća koji jednostavno preferiraju samo one koji im daju mito ili imaju neki stranački interes”, ističe Vukelić.

Ipak, nije sve tako crno. Ima i firmi koje su svojim znanjem i radom uspjele, ali one su orjentisane na izvoz i uglavnom ne posluju na ovim prostorima, dodaje Vukelić.

“Ali ih nema na domaćem tržištu zato što prema njihovim svjedočenjima ovde nije potrebno znanje, pamet, kvalitet, poštivanje rokova već političke veze i povezanost sa raznim strukturama poluilegalnim za koje morate biti spremni da im date određeni procenat od svoje dobiti ako želite da dobijete bilo kakav posao”, naglašava Siniša Vukelić.

Autor