Petak, 24.01.2020
More

  Republika Srpska i Srbija usaglašavaju nastavne planove

  Podijeli:

  Članovi parlamentarnih odbora za obrazovanje Republike Srpske i Srbije najavili su za sutra u Banjoj Luci tematsku sjednicu o temi “Usaglašavanje nastavnih planova i programa za nacionalne predmete u školama Republike Srpske i Srbije”.

  Tematska sjednica je najavljena samo par dana nakon što je entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić pozvao vlasti ovog entiteta da odustanu od najavljenih zajedničkih nastavnih planova sa Srbijom.

  Salkić i drugi bošnjački zvaničnici u RS te lingvisti su 29. juna, nakon konferencije o bosanskom jeziku u Banjoj Luci, upozorili će to dodatno produbiti ionako veliki jaz i diskriminaciju u obrazovnom sistemu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

  Pozvali su i nadležne u Bosni i Hercegovini, ali i OHR, da reaguju u ovom slučaju.

  Lingvisti i politički predstavnici Bošnjaka u RS su tom drugom konferencijom o bosanskom jeziku u Banjoj Luci ponovili da je bosanski jezik neupitna naučna, komunikacijska, kulturna, istorijska i ustavna kategorija.

  Na sutrašnjoj tematskoj sjednici trebalo bi, kako se dodaje u najavi, da učestvuju: članovi Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje, članovi Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Republike Srbije, predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.

  Tematsku sjednicu će otvoriti predsjednica Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Danijela Mrda, a potom se očekuje obraćanje predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića i zamjenika predsjednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije Ljubiše Stojmirovića.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI