Četvrtak, 23.01.2020
More

  Republika Srpska će tužiti članice NATO zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom

  Podijeli:

  Republika Srpska će se pridružiti tužbi protiv članica NATO zbog izazivanja humanitarne i ekološke katastrofe tokom i poslije bombardovanja Srpske projektilima sa osiromašenim uranijumom, koju iz istih razloga priprema Srbija.

  Tužba će biti bazirana na šest pravosnažnih presuda italijanskih sudova koji su utvrdili postojanje veze između obolijevanja od kancera i boravka italijanskih vojnika u BiH i na Kosovu i Metohiji, koje su članice NATO gađale osiromašenim uranijumom.

  U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) rekli su da će se Srpska pridružiti tužbi i pravnim putem tražiti naknadu nanesene štete.

  “Do sada je negirano štetno djelovanje osiromašenog uranijuma, a sada postoje dokazi za suprotno i jak osnov za pokretanje tužbe. Imamo dosta dokaza i podataka o uzrocima koji su doveli do povećanog obolijevanja ljudi i stoke”, rekli su u Akademiji.

  Iz ANURS se navodi da se poslije bombardovanja naglo povećao broj oboljelih od malignih bolesti na nekoliko lokacija u Srpskoj.

  U Republičkoj upravi civilne zaštite kažu da su stanovnici Bratunca koji su izbjegli iz sarajevskog naselja Hadžići, gdje je bombama sa osiromašenim uranijumom gađan Tehničko-remontni zavod, masovno poumirali od kancera.

  “O tome dokaze posjeduju i domaće institucije, ali i stručnjaci UN. Samo to je dovoljno za tužbu”, rekli su u Republičkoj upravi Civilne zaštite.

  U Srpskoj kraljevskoj akademiji rekli su da se Advokatskom timu Akademije do sada javilo više od hiljadu građana koji su oboljeli i porodice preminulih od kancera, te da je u planu formiranje međunarodne komisije advokata iz zemalja zapadne Evrope, Rusije, Kine i Italije, koji će učestvovati u pisanju tužbe.

  “Pala je njihova priča da uranijum nije štetan. Oni ne poriču da su nas bombardovali, nego poriču da je uranijum štetan po zdravlje. Sada imamo materijalni dokaz da to nije tačno”, ističu u Srpskoj kraljevskoj akademiji.

  Članice NATO bombardovale su Republiku Srpsku od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine, a Srbiju od 24. marta do 9. juna 1999. godine.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI