Ponedjeljak, 27.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Republika Sjeverna Makedonija: konačan prijedlog za ime Makedonije?

  Podijeli:

  Republika Sjeverna Makedonija je konačan prijedlog novog imena te bivše jugoslovenske republike, o čemu su saglasnost postigli šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, objavio je portal Telma, pozivajući se na diplomatske izvore.

  Dogovorenim imenom dvojice ministara trebalo bi da bude stavljena tačka na ovaj 27 godina dug grčko-makedonski spor. Očekuje se, kako se navodi, da sporazum u 11 tačaka sutra verifikuju premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, najprije u telefonskom razgovoru, što bi bio uvod za njihov susret u Prespi, gdje bi sporazum bio ozvaničen.

  Pozivajući se takođe na nezvanične izvore, Telma piše da će Makedonija u junu dobiti datum za početak pregovora o priključenju EU, sa ili bez konačnog sporazuma sa Grčkom.

  Makedonija će, navodi se, otvoriti pregovore i bez dogovora s Grčkom pod uslovom da se dijalog o imenu okonča do decembra, s tim što bi u septembru ili oktobru, prema Telmi, najvjerovatnije 8. septembra, bio održan referendum na kojem bi se i građani izjasnili o novom imenu.

  Opoziciona konzervativna grčka stranka Nova demokratija pozvala je danas Ciprasa da ne pristane da Makedonija dobije unaprijed „zeleno svjetlo” za otvaranje pregovora sa EU i priključenje NATO.
  – Nezamislivo je da Grčka, poslije uspješnih pregovora, unaprijed položi oružje – rekla je portparolka Nove demokratije Marija Spiraki.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI