Početna  /  Republika Sjeverna Makedonija: konačan prijedlog za ime Makedonije?
Svijet Vijesti

Republika Sjeverna Makedonija: konačan prijedlog za ime Makedonije?

Republika Sjeverna Makedonija je konačan prijedlog novog imena te bivše jugoslovenske republike, o čemu su saglasnost postigli šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, objavio je portal Telma, pozivajući se na diplomatske izvore.

Dogovorenim imenom dvojice ministara trebalo bi da bude stavljena tačka na ovaj 27 godina dug grčko-makedonski spor. Očekuje se, kako se navodi, da sporazum u 11 tačaka sutra verifikuju premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, najprije u telefonskom razgovoru, što bi bio uvod za njihov susret u Prespi, gdje bi sporazum bio ozvaničen.

Pozivajući se takođe na nezvanične izvore, Telma piše da će Makedonija u junu dobiti datum za početak pregovora o priključenju EU, sa ili bez konačnog sporazuma sa Grčkom.

Makedonija će, navodi se, otvoriti pregovore i bez dogovora s Grčkom pod uslovom da se dijalog o imenu okonča do decembra, s tim što bi u septembru ili oktobru, prema Telmi, najvjerovatnije 8. septembra, bio održan referendum na kojem bi se i građani izjasnili o novom imenu.

Opoziciona konzervativna grčka stranka Nova demokratija pozvala je danas Ciprasa da ne pristane da Makedonija dobije unaprijed „zeleno svjetlo” za otvaranje pregovora sa EU i priključenje NATO.
– Nezamislivo je da Grčka, poslije uspješnih pregovora, unaprijed položi oružje – rekla je portparolka Nove demokratije Marija Spiraki.

0 Shares
0 Shares
Copy link