Početna  /  Republički štab naložio raspuštanje republičkih karantina
Republika Srpska

Republički štab naložio raspuštanje republičkih karantina

Republički štab za vanredne situacije razmatrao je danas, na 46. sjednici, epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj.

Na prijedlog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o sprovođenju mjera zaštite u zajednici lica koja su zaražena virusom korona (SARS-CoV-2).

Sa danom 01.07.2020. godine nalaže se prestanak rada sljedećih republičkih objekata za izolaciju karantinskog tipa:

1) ЈZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske na lokaciji-stara pulmologija,
2) ЈZU Bolnica Srbija, Istočno Sarajevo, na lokaciji-stara pulmologija,
3) ЈU Dom učenika Bijeljina, Bijeljina,
4) ЈU Dom učenika Trebinje i
5) ЈU Dom učenika Doboj.

Republički štab zadužio je koordinatore za zdravstvena pitanja u navedenim objektima da do 01.07.2020. godine obave pregled lica koja se nalaze u izolaciji u navedenim objektima i u zavisnosti od medicinskog nalaza Higijensko – epidemiološkim službama nadležnih domova zdravlja dostave informacije i preporuče da se lica bez simptoma i sa blažim simptomima upute u kućnu izolaciju, a lica sa srednje teškim i teškim simptomima upute na bolničko liječenje.

HES službe nadležnih domova zdravlja zadužene su da od 30.06.2020. godine lica sa testom pozitivnim na SARS-CoV-2 koja su bez simptoma i sa blažim simptomima upućuju u kućnu izolaciju, a lica sa srednje teškim i teškim simptomima upućuju na bolničko liječenje.

HES službe domova zdravlja zadužene su da, ukoliko lica zaražena virusom SARS-CoV-2 nemaju uslova za obavljanje kućne izolacije prema preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u saradnji sa lokalnim kriznim štabovima obezbjede izolaciju za ista.

1 Share
1 Share
Copy link