Početna  /  Republička komisija za sukob interesa zatrpana pitanjima funkcionera iz Srpske
Bosna i Hercegovina

Republička komisija za sukob interesa zatrpana pitanjima funkcionera iz Srpske

Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske nakon izbora zatrpana je uputima funkcionera koje zanima da li je sukob interesa ako istovremeno imaju više funkcija, ili namjeravaju da se prijave za još neku.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Niko od njih ne namjerava da „iz moralnih razloga“ jednu funkciju prepusti nekom drugom, nego traže zvaničnu potvrdu da istovremeno mogu da obavljaju više poslova. Uglavnom se radi o novopečenim narodnim poslanicima.

Tako je direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić tražio odgovor na pitanje da li je u sukobu sa zakonom ako istovremeno obavlja tu i funkciju poslanika SNSD u Narodnoj skupštini.

Prema podacima sa sajta Komisije, dobio je odgovor da to nije a priori sukob interesa jer Zakon o sperečavanju sukoba interesa uopšte ne poznaje javne ustanove u RS. Jedino čega mora da se pazi jeste da u NS RS ne smije glasati ukoliko se na sjednicama bude odlučivalo o bilo kojem pitanju koje se odnose na javnu ustanovu u kojoj je direktor.

Isti odgovor dobio je Mirko Sovilj, poslanik DNS u NSRS i v.d. direktora Javne zdravstvene ustanove Bolnice „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor.

U sukobu interesa nije ni Srđan Todorović, poslanik SP i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.Komisija je samo upozorila Todorovića da, kao direktor, ne može podnositi izvještaj već mora ovlastiti drugu osobu i pismeno o tome obavijestiti predsjednika Narodne skupštine.

Komisiji se obratila i Ivanka Marković, poslanik SDS u NSRS koju je zanimalo može li da zadrži funkciju predsjednice Savjeta za suzbijanje nasilja u porodici i porodičnoj zajednici. Naravno, ni te dvije funkcije nisu nespojive.

Isti odgovor dobio je poslanik SDS Tomica Stojanović koji se zanimao za još dvije funkcije – može li istovremeno da obavlja dužnost samostalnog stručnog saradnika ili šefa odsjeka u Odeljenju za stambeno – komunalne poslove Bijeljina, te izvršnog direktora ili direktora JP „Direkcija za izgradnju i razvoj grada”.

Istom logikom, Republička komisija je dala zeleno svjetlo poslaniku SDS Darku Mitriću da može istovremeno da bude izvršni direktor u „Vodovodu i kanalizaciji“ Bijeljina.

Poslanik DNS Aleksandar Glavaš pitao je Komisiju da li bi sukob interesa bio ako bi istovremeno obavljao i funkciju odbornika u Skupštini grada Istočno Sarajevo, ali je za odgovor na to pitanje upućen CIK BiH jer se radi o tematici iz Izbornog zakona BiH.

Mastilo bi u Fiskalni savjet

Između ostalih, i nekadašnji direktor Fonda PIO RS Zoran Mastilo obratio se Republičkoj komisiji sa zahtjevom za davanje mišljenja da li će biti u sukobu interesa ukoliko se prijavi na javni konkurs za izbor člana Fiskalnog savjeta RS koji je organ u Vladi RS, u sastavu Ministarstva finansija, a istovremeno je član Senata univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Mastilo je dobio odgovor da u trenutku podnošenja zahtjeva on nije funkcioner iz člana 4. Zakona o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti RS, te se na njega ne odnose odredbe tog zakona.

0 Shares
0 Shares
Copy link