Početna  /  Reakcije svjetskih političara na teroristički napad u Nici
Svijet Vijesti

Reakcije svjetskih političara na teroristički napad u Nici

Političari širom svijeta reagovali su na teroristički napad u francuskom gradu Nici u kojem su ubijene najmanje 84 osobe i ranjeno više od 100, kada je napadač prvo pucao na masu koja je posmatrala vatromet povodom Nacionalnog praznika 14. jula, a potom uletio kamionom među ljude.  

terorizam-fr-nica

Agencija AFP prenosi da je američki predsjednik Barack Obama osudio “strašan teroristički napad”.

“Ostajemo posvećeni solidarnosti i partnerstvu s Francuskom, našim najstarijim saveznikom, u njenom odgovoru i oporavku od ovog napada – naveo je u saopštenju Obama.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je juče ranije tokom dana boravio u Parizu povodom parade za praznik Pada Bastillje, obećao je u ime SAD-a Francuskoj “bilo kakvu pomoć koja joj bude potrebna”.

Kineski premijer Li Keqiang uputio je saučešće porodicama žrtava napada i naveo da se Kina suprotstavlja svim oblicima terorizma.

Vijeće sigurnosti UN-a je napad u Nici nazvao “varvarskim i kukavičkim”.

Portparol novoizabrane britanske premijerke Tereza Mej napad u Nici je nazvao “strašnim incidentom” i dodao da su “šokirani i zabrinuti”.

Novi britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson napisao je na Twitteru da je “šokiran i tužan zbog užasnih događaja u Nici i strašnih gubitaka života”.

Fransoa Oland naredio veći angažman vojske: Nema sumnje da se u Nici desio teroristički napad

Francuski predsjednik Fransoa Oland obratio se naciji nekoliko sati nakon napada u Nici u kojem su ubijene najmanje 84 osobe, dok je njih najmanje 18 teže ili lakše povrijeđeno.

“Francusku je ponovo pogodilo zlo, a u teroristički karakter napada se ne može sumnjati”, rekao je Oland naglašavajući tri odluke koje je donio zbog novonastale situacije.

Naime, Oland je odlučio produžiti stanje opštee pripravnosti u državi na dodatna tri mjeseca.

Podsjećamo, pripravnost je trebala biti spuštena na niži nivo 26. jula.
Takođe, predsjednik Francuske je pozvao rezervni sastav vojske da stane u stroj zajedno s policijom i žandarmerijom.

Izvor: Klix.ba/FENA

0 Shares
0 Shares
Copy link