Subota, 18.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Reakcije svjetskih političara na teroristički napad u Nici

  Podijeli:

  Političari širom svijeta reagovali su na teroristički napad u francuskom gradu Nici u kojem su ubijene najmanje 84 osobe i ranjeno više od 100, kada je napadač prvo pucao na masu koja je posmatrala vatromet povodom Nacionalnog praznika 14. jula, a potom uletio kamionom među ljude.  

  terorizam-fr-nica

  Agencija AFP prenosi da je američki predsjednik Barack Obama osudio “strašan teroristički napad”.

  “Ostajemo posvećeni solidarnosti i partnerstvu s Francuskom, našim najstarijim saveznikom, u njenom odgovoru i oporavku od ovog napada – naveo je u saopštenju Obama.

  Američki državni sekretar Džon Keri, koji je juče ranije tokom dana boravio u Parizu povodom parade za praznik Pada Bastillje, obećao je u ime SAD-a Francuskoj “bilo kakvu pomoć koja joj bude potrebna”.

  Kineski premijer Li Keqiang uputio je saučešće porodicama žrtava napada i naveo da se Kina suprotstavlja svim oblicima terorizma.

  Vijeće sigurnosti UN-a je napad u Nici nazvao “varvarskim i kukavičkim”.

  Portparol novoizabrane britanske premijerke Tereza Mej napad u Nici je nazvao “strašnim incidentom” i dodao da su “šokirani i zabrinuti”.

  Novi britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson napisao je na Twitteru da je “šokiran i tužan zbog užasnih događaja u Nici i strašnih gubitaka života”.

  Fransoa Oland naredio veći angažman vojske: Nema sumnje da se u Nici desio teroristički napad

  Francuski predsjednik Fransoa Oland obratio se naciji nekoliko sati nakon napada u Nici u kojem su ubijene najmanje 84 osobe, dok je njih najmanje 18 teže ili lakše povrijeđeno.

  “Francusku je ponovo pogodilo zlo, a u teroristički karakter napada se ne može sumnjati”, rekao je Oland naglašavajući tri odluke koje je donio zbog novonastale situacije.

  Naime, Oland je odlučio produžiti stanje opštee pripravnosti u državi na dodatna tri mjeseca.

  Podsjećamo, pripravnost je trebala biti spuštena na niži nivo 26. jula.
  Takođe, predsjednik Francuske je pozvao rezervni sastav vojske da stane u stroj zajedno s policijom i žandarmerijom.

  Izvor: Klix.ba/FENA

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI