Početna  /  Rat saopštenjima Petrova i Zvizdića – ko je za “treći entitet”?
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Rat saopštenjima Petrova i Zvizdića – ko je za “treći entitet”?

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, a juče se u Sarajevu sastao i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

petrov_zvizdic

Nakon susreta, iz kabineta predsjedavajućeg je stiglo saopštenje za javnost u kojem se između ostalog navodi da je Petrov rekao da ”Hrvatska ne podržava stvaranje novog entiteta u BiH”, a kasno sinoć, iz Mosta čiji je Petrov član, stiglo je pojašnjenje prema kojem on ništa slično nije izjavio prilikom susreta sa Zvizdićem.

Iz Mosta su istakli da je razgovor sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH bio veoma konstruktivan, ali da se Petrov ni u jednom trenutku nije izjasnio za ili protiv trećeg entiteta, budući da to nije bio fokus razgovora. A ubrzo je stigla reakcija iz Vijeća ministara. Saopštenje objavljujemo u cjelosti.

”Nakon vrlo uspješnog prvog dana posjete Bosni i Hercegovini predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova i nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Denisom Zvizdićem, zbog priloga objavljenog u Dnevniku HRT dužni smo, bez namjere da o ovoj temi dalje polemišemo, obavijestiti javnost da je saopštenje utemeljeno na autentičnim izavama učesnika sastanka.

Susret predsjedavajućeg Zvizdića sa predsjednikom i izaslanstvom Sabora Republike Hrvatske je prošao u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi i je razgovor bio vrlo otvoren i baziran na međusobnom uvažavanju i produktivnoj razmjeni informacija, stavova i mišljenja, što je na kraju sastanka konstatovano od strane svih učesnika.

Pored brojnih tema o kojima se razgovaralo, dio razgovora se odnosio i na amandmane koje su na Izvještaj o BiH podnijeli hrvatski evroparlamentarci sa fokusom na značenje i ciljeve pojma federalizma.

Predsjedavajući Zvizdić je jasno rekao da je pojam federalizma prihvatljiv samo ako predstavlja sinonim za principe i standarde evropskog regionalizma koji su bazirani na ekonomskim, saobraćajnim i socijalnim kriterijima, te pojasnio da se princip federalizma u BiH doživljava kao etno-nacionalni princip novih teritorijalnih podjela, što bi u praksi potkopalo postojeću ustavnu strukturu BiH, a time i njen reformski i evropski put.

Predsjedavajući je u ovom dijelu razgovora posebno istakao da je prijedlog stvaranja novog entiteta, odnosno nove federalne jedinice koja bi nastala „federalizacijom Federacije BiH“, dok bi entitet RS ostao nedirnut, potpuno neprihvatljiv kao model buduće unutrašnje administrativne reorganizacije BiH, kada, i ako do nje dođe, pri čemu niko od prisutnih učesnika sastanka nije osporio izrečeni stav i obrazloženje, poslije čega je i uslijedila izjava predsjednika Petrova koja se sada različito intrepetira.

Zbog toga smo neprijatno iznenađeni neargumentovanim demantovanjem jednog dijela razgovora, ili preciznije izjave uvaženog gospodina Petrova da ne podržava stvaranje novih entiteta u BiH, koja je izrečena kao nastavak njegove prethodne izjave kojom je gospodin Petrov podržao suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Takvu izjavu smo svi prisutni, a sastanak nije bio „u četiri oka“ nego je istom prisustvovao veliki broj osoba, posebno zapazili i akcentovali i istu smo vrlo blagonaklono doživjeli jer nas je u tome trenutku dodatno uvjerila u prijateljski stav i odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

Na kraju je zajednički konstatovano, i to je ono što je najvažnije, da su Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina susjedi i prijatelji, da u međusobnoj saradnji u potpunosti uvažavaju suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodnopravni subjektivitet, i da će Hrvatska i dalje ostati istinski partner Bosni i Hercegovini na putu EU i NATO integracija i ukupnog razvoja i prosperiteta”, navodi se u novom saopštenju pristiglom iz Vijeća ministara.

Petrov, inače, svoju posjetu BiH danas nastavlja susretima u Mostaru.

0 Shares
0 Shares
Copy link