Početna  /  Raste cijena nafte nakon izolacije Katara
Svijet Vijesti

Raste cijena nafte nakon izolacije Katara

KATAR – Cijene nafte porasle su nakon prekida diplomatskih odnosa Saudijske Arabije, UAE, Jemena, Bahreina i Egipta sa Katarom, prenosi Rojters.

Katar je najveći svjetski dobavljač prirodnog plina (LNG) i glavni prodavac kondenzata – niske gustoće tečnih goriva i prerade proizvoda izvedenih iz prirodnog plina.

Katar Ervejs (Quatar Airways) objavio je na svom sajtu da se obustavljaju svi letove u Saudijsku Arabiju.

Podsjetimo, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedjeljak su zaredom objavili da prekidaju diplomatske veze s Katarom koji optužuju za “potporu terorizmu”, posebno mrežama Al Kaidi, tzv. Islamskoj državi (IS) i Muslimanskom bratstvu.

Katar je isključen iz arapske vojne koalicije koja u Jemenu djeluje pod saudijskok komandom. Ovaj diplomatski potres događa se petnaest dana nakon posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa Rijadu, gdje je zatražio od muslimanskih zemalja da se obračunaju s vjerskim ekstremizmom.

Službena saudijska agencija SPA objavila je da Rijad prekida diplomatske veze i zatvara granice s Katarom kako bi “zaštitio nacionalnu sigurnost od prijetnje terorizma i ekstremizma”.

0 Shares
0 Shares
Copy link