Početna  /  Raspakivanje kriptovane aplikacije Skaj: Lukač tvrdi da nema nedodirljivih, a Selak da mu se zbog toga sprema smjena (VIDEO)
Izdvajamo Republika Srpska

Raspakivanje kriptovane aplikacije Skaj: Lukač tvrdi da nema nedodirljivih, a Selak da mu se zbog toga sprema smjena (VIDEO)

Lider SPS i poslanik te partije u parlamentu Srpske, Goran Selak upitao je danas ministra unutrašnjih poslova Srpske, Dragana Lukača da li će policija imati snage da se obračuna sa nečasnim policajcima i osobama iz javnog i političkog života koji su povezani sa narko klanovima i drugim kriminalnim grupama.

Selak je tokom aktuelnog časa na redovnoj sjednici parlamenta Srpske podsjetio da je Tužilaštvo BiH zvanično potvrdilo da je formiralo predmet koji se odnosi na određene funkcionere u policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH, a vezano za nedozvoljenu komunikaciju sa kriminalcima i određenim narko klanovima putem kriptovanih telefona, odnosno putem aplikacije „Skaj“.

Lukač mu je odgovorio da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske intenzivno radi na borbi protiv organizovanog kriminaliteta što je do sada dovelo do hapšenja na desetine kriminalaca na području Republike Srpske.

– Svakako da koristimo trenutne mogućnosti koje su nam se otvorile raspakivanjem kriptovane aplikacije “Skaj”, a koju koristimo uz pomoć Europola, i druge aplikacije „Anom“, koja se koristila jedno kraće vrijeme u kriminalnim krugovima – istakao je Lukač.

On je dodao da se, nažalost, pojavio određen broj policijskih službenika, ne samo pripadnika MUP RS, već i drugih policijskih agencija u BiH, koji su imali saradnju u kriminalnim krugovima.

– MUP će i dalje nastaviti intenzivno da radi na razbijanju svih ovih kriminalnih grupa s obzirom na to da koristimo u operativnu svrhu aplikacije koje su nam na raspolaganju, što znači da znamo gdje da usmjerimo naše snage i akcije. Susrećemo se i sa mnogo problema po tom pitanju jer se radi o aplikaciji koja je korištena skoro deset godina, i putem koje su razmjenjeni milioni informacija, te koristila kodna imena – rekao je Lukač.

On ističe da je potrebno prilično dosta vremena da bi se razbila kodna imena i da bi se uvezali sa pravim identitetom kriminalaca, kao i da bi povezali sve one radnje s kojima su se bavili.

– Znamo da su se bavili s najtežim krivičnim djelima, kao što su ubistva i šverc droge u ogromnim količinama – naveo je Lukač i poručio da će bilo koji pripadnik MUP Srpske za koga se dokaže saradnja sa kriminalcima biti priveden i procesuiran.

– Drago mi je da su maske pale – odgovorio mu je Selak, navodeći da se vrlo interesantnih informacija pojavljuje u tim prepiskama i komunikaciji putem aplikacije „Skaj“.

Selak je pojasnio da je ovo pitanje uputio Lukaču prvenstveno iz razloga  jer su se u javnosti pojavile informacije da će uskoro ići „promjena sastava Vlade Srpske samo kako bi se Lukač eliminisao sa čela MUP RS“.

Izvor: Srpskainfo

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap