Početna  /  Rangiranje balkanskih zemalja prema slobodi medija
Vijesti

Rangiranje balkanskih zemalja prema slobodi medija

Srbija je pogoršala poziciju na rang listi zemalja po slobodi medija, koju svake godine pravi međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF). Srbija je u 2016. godini sa 59. pala na 66. mjesto, a u regionu je ispred Hrvatska koja je 74. ali je za jedno mjesto iza BiH, dok je Slovenija 37.

FOTO: Ilustracija

Srbija je ove godine pala za sedam mjesta i oduzeto joj je 0,45 bodova u odnosu na prethodnu godinu, s ukupnom ocjenom 28,05. Reporteri bez granica u obrazloženju za Srbiju navode da je sloboda medija od 2014. u opadanju.

,,Od dolaska na vlasti u maju 2014. godine Aleksandra Vučića, bivšeg ministra za informisanje Slobodana Miloševića, nivo slobode medija opada. Pritisci na medije su finansijske i uredničke prirode. Mete napada u javnosti su mediji koji najviše kritikuju vlasti, kao što su istraživačke mreže BIRN i CINS, dvevni list Danas i nedeljnik Vreme”, navodi se u danas objavljenom izvještaju u odeljku o Srbiji.

U zemaljama bivše Jugoslavije, najbolju poziciju ima Slovenija koja je na 37. mjestu, dok je BiH poboljšala položaj i popela se za tri mjesta, pa je sada 65, odnosno jedno mjesto ispred Srbije.

Hrvatska je zabilježila veliki pad od 11 mjesta i sada je 74. na rang listi organizacije, Crna Gora je ostala na istom, 106. mjestu. Makedonija je poboljšala situaciju u medijima i skočila za sedam mjesta, sada je na 111.

Albanija je na 76. mestu, slijede Grčka na 88. mjestu i Bugarska na 109. mjestu.

RSF u svom godišnjem izvještaju ocjenjuje da sloboda medija u svijetu ,,nije nikad bila više ugrožena”.

Ta organizacija pri izradi liste uzima u obzir nekoliko faktora – nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vesti.

1 Share
1 Share
Copy link