Početna  /  Rama: Srbija da Metohiju zadrži za sebe, Kosovo je Republika
Srbija Vijesti

Rama: Srbija da Metohiju zadrži za sebe, Kosovo je Republika

Kosovo će od 1. januara 2019. imati svoj tranzitni prelaz u luci Drač, izjavio je danas premijer Albanije Edi Rama i dodao da će u roku od šest mjeseci od početka sljedeće godine biti finalizovani konačni koraci u ujedinjenju carina Albanije i Kosova.

Osvrćući se na nedavno uvođenje takse od 100 posto na srbijanske proizvode, Rama je rekao da je ovo bila jasna reakcija na postupke Srbije.

“Uvođenje tarife od 100 posto nije ekonomski čin, to je jasna politicka reakcija kao i poziv za Srbiju da (stane nogama na zemlju), kao i da shvati da put budućnosti ne može da se izgradi nožem iza leđa Albancima kao i sa negativnim reakcijama svaki put kada Kosovo želi da se učlani u neku međunarodnu instituciju”, rekao je.

Rama je također rekao da Albanija podržava Kosovo u ovom pitanju.

Tarifa od 100 posto je iracionalna u racionalnim uslovima. U uslovima nenormalnog ponašanja Srbije prema Kosovu, ovo je bio jedini odgovor za Srbiju. Mi 100 posto podržavamo i nastavljamo da budemo uz Kosovo”, kaže.

U njegovom govoru Rama je govorio i o ujedinjenje Albanaca pod okriljem EU.

Mi ćemo odlučno nastaviti za ujedinjenje Albanaca, želimo da ovo ujedinjenje bude pod okriljem EU. Niko ne može da nas sprečava ili prinudi da uzastopno gutamo postupke koji su u suprotnosti sa našom filizofijom saradnje. Albanija je odlučna da izgradi strateško partnerstvo sa Srbijom. Ali, Srbija ne može da jedan obraz ima za Albaniju, a drugi za Kosovo”, kazao je on.

Rama je rekao da je to neprihvatljivo imajući u vidu da Srbija ometa svaku vrstu robe koja ulazi iz Srbije na Kosovo, kao i da nastavlja da na Kosovo šalje robu sa dokumentacijom na kojoj piše Kosovo.

“Neka Metohiju zadrže za sebe, ovo je Republika Kosovo i to se ne može izmijeniti”, kazao je.