Raj za sladokusce: Prvi „Festival kafe, čokolade i delicija“ u Mostaru (FOTO)

MOSTAR – Ljubitelji kafe, čokolade i brojnih drugih poslastica danas i sutra mogu uživati u raznovrsnoj ponudi na „Festivalu kafe, čokolade i delicija“, koji je po prvi put otvoren danas u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače u Mostaru. 

festival7

Prvi festival okupio je brojne čokolatijere, proizvođače kafe, poslastičare, vrhunske barmene, te kuhare iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine.

Posjetioci imaju priliku da degustiraju i kupe čokoladne specijalitete neobičnih oblika, praline, domaće poslastice, kupove, baklave, torte i kolače, ali i da uživaju u kafama vodećih bh. proizvođača.

Na Festivalu su svoje proizvode predstavili i domaći proizvođači prirodne kozmetike, a posebno su zanimljive jestive maske za lice od čokolade, te prirodni čokoladni likeri i rakije.

Organizator Festivala Dea Leko kazala je novinarima da je osnovni cilj bio okupiti što više proizvođača čokolade, kafe i delicija, te upriličiti njihovo međusobno upoznavanje, kao i druženje sa građanima.

“Želja nam je da se proizvođači prezentuju i približe krajnjim kupcima i korisnicima, te da dogovore nove poslovne relacije, ali i da svi oni koji se osjećaju hedonistima, svi koji su kafoljupci, čokoladoljupci i sladokusci dođu i uživaju u onome što im je pripremljeno – od bogatog programa pa do samih izložbenih površina“, kazala je Leko, te dodala da je želja da Festival preraste u tradiciju i da kao takav može parirati svjetskim festivalima ovakve vrste.

Daria Milaimi je iz Dervente došla na mostarski Festival kako bi posjetiocima predstavila čokoladne proizvode koje sama pravi u čokolateriji „MD chocolate boutique“ – čokoladne praline, lomljene čokolade, čokolade u tablama, štanglice, kandirane bademe, čokoladna jaja, te prepoznatljive čokoladne ruže.

Zadovoljstvo dolaska na mostarski Festival je tim veće što baš danas ova čokolaterija slavi svoj prvi rođendan.

Daria Milaimi (Foto: Moja Hercegovina)
Daria Milaimi (Foto: Moja Hercegovina)

„Ja sam samouka u ovom poslu. Počela sam sama da radim. Učila sam iz knjiga i na internetu. Srećni smo što je naše proizvode vidjelo ovoliko posjetilaca i mogu da kažem da su komentari jako pozitivni. Ovo je naš prvi festival čokolade koji je prodajnog karaktera. Ovo je mnogo bolje nego što sam očekivala. Posjetioci su zadovoljni i prodaja ide dobro“, kazala je Daria za „Moju Hercegovinu“.

U ponudi za štandom firme GA-ME-HA iz Sarajeva nalaze se tradicionalni bh. proizvodi – rahat lokum sa orasima, susamom, lješnakom, brusnicom, kokosom, ružom, jabukom…

Marina Rebac je kazala da ova firma ima bogatu tradiciju i da joj je posebno zadovoljstvo što su su posjetioci to danas prepoznali.

Marina Rebac (Foto: Moja Hercegovina)
Marina Rebac (Foto: Moja Hercegovina)

„Dugo već godina firma se bavi proizvodnjom ovih orjentalnih poslastica, mada imaju dosta orašastih plodova u čokoladi. U ponudi imamo tamnu, mliječnu i bijelu čokoldu, orašaste polodove, energetske pločice, kraljevske datule… Zadovoljni smo posjetom i prodajom, takođe“, rekla je Marina.

Na ulazu u Kosaču posjetioci su imali priliku da probaju bosansku kafu iz poznate džinovske Vispakove Zlatne džezve.

Danas, prvog dana Festivala započela je prodaja humanitarne dvometarske torte koju su izradili poslastičari Hotela Bevanda.

Organizatori će prikupljena sredstva donirati za Dom Dompes – kuću hljeba i duha, gdje je započela izgradnja studentskog doma za studente slabijeg imovinskog stanja, pučke kuhinje za beskućnike te Centra za dijalog.

Pokrovitelji prvog „Festivala kafe, čokolade i delicija“ u Mostaru su Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u partnerstvu sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH i Privrednom komorom Federacije Bosne i Hercegovine.

Festival je otvoren danas i sutra od 10 do 20 sati.

Nikolija Bjelica

Autor