Početna  /  Radovi na hotelu „Metohija“ u Gacku teku bez dozvole i projekta
Hercegovina

Radovi na hotelu „Metohija“ u Gacku teku bez dozvole i projekta

GACKO – Dok bi od „običnih“ građana nadležne službe tražile dozvole i za manje građevinske zahvate, radovi na zgradi hotela u centru Gacka, koji je prije dva mjeseca kupila firma ”Pavgord” bisnismena Gordana Pavlovića, u punom su jeku, iako za to izvođač nema nijedno odobrenje.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Aleksa Zelenović, načelnik Odeljenja za urbanizam i građenje u opštini Gacko je potvrdio da su radovi otpočeli bez dozvole, pa je ”Pavgordu” upućen dopis u kojem je upoznat sa zakonskim obavezama u vezi sa izvođenjem radova. Nakon toga preduzeće prijavljuje radove na sanaciji.

„Dogovorili smo se da njihovi inženjeri kontaktiraju naše odeljenje radi izdavanja potrebnih dozvola i saglasnosti, jer je očigledno da se radi, ne samo o adaptaciji i zamjeni,  nego i o rekonstrukciji.  Poslije toga je uslijedila prijava gradilišta od strane ”Pavgorda”. Danas imamo zakazan razgovor i ja mislim da ćemo na zvaničnom mjestu da to još jednom razmotrimo, da ubrzamo izradu projekta, da znamo tačno o čemu se radi“, kazao je Zelenović.

Iako se izvode opsežni radovi, projekat još nije gotov, radilište nije obezbjeđeno, a da problem bude veći, juče je prilikom pokušaja zamjene krovnog pokrivača na najstarijem dijelu hotela došlo do rušenja dobrog dijela zida. Radnici su poslije toga morali da sruše taj dio objekta.

Zelenović kaže da je nakon urušavanja obišao radilište i da je upoznao izvođača da su, pored rukovodioca radova sa licencom, dužni da uvedu i statičara.

„Imamo uvjeravanja da će gabariti objekta biti zadržani. Što se tiče namjena površina, usmeno su nas obavjestili da će selektivno otvarati poslovne prostore. Prvo će biti otvorena picerija sa letnjom baštom. Zadovoljni smo njihovim izborom materijala, videćemo kako će to ispasti. Traže da opština aktivno učestvuje u dijelu javne rasvete koja je na granici bašte i trotoara. Sada bi trebao da se pokrene postupak izdavanja odobrenja za rekonstrukciju i da se uvede statički nadzor”, kaže on.

Zelenović dodaje da su spremni da pomognu kako bi dobili reprezentativni hotel. Iako projekat još nisu vidjeli, veruju u obećanje investitora da će dobiti objekat sa svim sadržajima, novim sobama, kuhinjom, recepcijom i nekoliko ekskluzivnih apartmana.

”Mi ćemo sve pratiti, nećemo preduzimati nikakve represivne mjere, nego preventivne. Ako bude urađeno nešto što ne valja, odobrenja neće moći da se izdaju”.

Radovi na "Metohiji" (Foto: Moja Hercegovina)
Radovi na “Metohiji” (Foto: Moja Hercegovina)

I dok su nadležne službe u opštini pune razumjevanja, gospodin Pavlović nije imao mnogo sluha za naša pitanja kao ni za zainteresovanost javnosti. U pokušaju da telefonskim putem dobijemo neke informacije vezane za rekonstrukciju hotela, Pavlović je reagovao povišenim tonom i poprilično nervozno.

„Prestanite da mi dosađujete! Ko ste vi da ja vama bilo šta objašnjavam?! Ništa neću da vam kažem. Šta vas briga šta radim“, rekao je.

I nastojanje da kulturno ukažemo da se radi o objektu u centru grada od značaja za sve stanovnike, propraćeno je istim komentarima. Poslednji pokušaj da dogovorimo kratku izjavu prilikom sastanka u opštini je propao.

„Kakav sastanak? Ne znam ja ni za kakav sastanak. Nabijate mi roming. Ja sam u autu i nisam u Bosni!” viknuo je gospodin Pavlović pre nego što smo odustali i spustili slušalicu.

I dok se Zelenović danas uzalud nadao sastanku sa vlasnikom „Pavgorda“, građane nada ne napušta da će hotel u centru grada zablistati u punom sjaju. Zato pomirljivo trpe prašinu, šut i saobraćajne zastoje koji će sigurno potrajati neko vrijeme.

Milanka Kovačević

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
0 Shares
0 Shares
Copy link