Početna  /  Radnicima štrajkačima Željeznica RS uplatili platu i regres, ali pripremaju im otkaze
Republika Srpska

Radnicima štrajkačima Željeznica RS uplatili platu i regres, ali pripremaju im otkaze

Kako nam je rekao radnik Boris Šukalo, iznenadili su se kada su vidjeli da im je uplaćen regres, a danas bi trebalo biti još uplata. Ipak, problemima tu nije kraj.

“Uplatili su nam i više nego što smo tražili, ali mi tražimo nešto drugo. Da se zaštite prava radnika. Ukazali smo na nepoštivanje zakona o radu, da ne postoji ni zakon ni pravilnik o radu, a nemamo kolektivnog ugovora. Zdravstveno osiguranje nam odbijaju od plate, a ne ide u fondove. Gdje ide taj novac, ko ga krade?”, kazao je Šukalo za Klix.ba.

Svi radnici koji su štrajkovali glađu su na bolovanju jer su iscrpljeni, a njih petero je na liječenju. Među njima je i Šukalo.

“Dok radimo pretrage i nalaze, nama pripremaju otkaze. Pokrenut je disciplinski postupak jer se nas 12 nije javilo šest dana na posao, a ko se ne javi tri dana dobija otkaz automatski. Traže nam izjave. U ponedjeljak imamo sastanak s našim advokatom da vidimo kako nas mogu spasiti”, rekao je Šukalo razočarano.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti RS i jedna od bivših štrajkača Zlatko Marin kazao je kako je generalni direktor ŽRS Dragan Savanović ponovo pokazao provođenje sile jer im nije uplaćeno ono što su tražili, a predsjednik RS-a obećao.

“Pokrenuli su i postupak za otkaze, ali niko neće da kaže gdje smo pogriješili jer smo mi sve uradili u skladu sa zakonom. Ali oni nam mogu dati otkaz da pokažu da su jači od zakona i da na taj način slome radnike da se ne bune i ne traže svoja prava koja su po zakonu zagarantovana, ali vidjeli smo da taj zakon ne može zaštititi radnika”, rekao je Marin.

Podsjetio je kako su oni obišli nadležno ministarstvo, NSRS i Vladu RS, ali da ih niko nije primio osim Milorada Dodika. Pita se čemu se mogu nadati, kada njihova narušena prava nisu zaštićena.

“Upozoravali smo inspekciju i sud, razgovarali ranije sa ministrima, obavještavali vladu i sve ostale na to šta se dešava, ali niko nije zaštitio prava radnika i bili smo prisiljeni na štrajk glađu. Nisu u pitanju samo radnici ŽRS, već svi radnici RS-a, masovni odlazak omladine iz RS-a. U pitanju je provođenje namjere poslodavaca uz pomoć vlasti da radničke plate smanje na minimalac, da radnik postane rob. Mi to nećemo dozvoliti pa i ako budemo trebali preuzeti radikalnije mjere od štrajka glađu”, rekao je Marin.

Istakao je kako će o svemu navedenom obavijestiti sve institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava u nadi da će neko reagovati i staviti tačku na ugnjetavanje radnika i kršenje njihovih prava.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap