Početna  /  Radić za MH: Rat u Ukrajini će dugo trajati, Srbi neće moći da sjede na dvije stolice
Izdvajamo Teme i komentari

Radić za MH: Rat u Ukrajini će dugo trajati, Srbi neće moći da sjede na dvije stolice

Aleksandar Radić

Vojno-politički analitičar iz Beograda, Aleksandar Radić, tvrdi da će rat u Ukrajini imati dramatične efekte ne samo na ukupne međunarodne odnose, ekonomiju i geopolitičku sliku svijeta, već da će sukob Rusije i Ukrajine imati ogroman i direktan uticaj na politiku i položaj Srbije i Republike Srpske.

Komentarišući za Moju Hercegovinu tragični sukob u Ukrajini, Radić, između ostalog, ocjenjuje da se na osnovu svega viđenog u proteklih petnaest dana može izvući zaključak da se rat neće brzo završiti.

“Daleko smo od kraja sukoba i plašim se da se mir u skoroj budućnosti ne nazire. Ruska ratna mašina je pokrenuta i siguran sam da se neće zaustaviti sve dok se ne ostvare zacrtani ciljevi. S druge strane, svjedoci smo i žestokog otpora Ukrajinaca, čija vojska se pokazala da nije za potcjenjivanje. Mislim da je na pomolu jedan dugotrajan rat”, kaže Radić za naš portal.

On ističe da se ekonomske posljedice navedenog sukoba već mogu osjetiti kroz drastično poskupljenje energenata, a slična situacija, prema njegovom mišljenju, predstoji i što se tiče cijena žitarica i brojnih životnih namirnica.

“Zapad je uveo do sada nezapamćene sankcije Rusiji, tako da je teško i predvidjeti kako će se sve to odraziti na ekonomiju cijelog svijeta. Najgore je to što se, kao što sam već rekao, ne nazire skori kraj sukoba”, kaže Radić.

Na pitanje da li će biti moguće da Srbija i Republika Srpska zadrže neutralan status, nakon što je rat u Ukrajini oštro polarizovao skoro cijeli svijet, Radić odgovara da je za politička rukovodstva u Beogradu i Banjaluci to, praktično, sada postalo nemoguće.

“Pouzdano znam da je rukovodstvo Srbije izloženo žestokim pritiscima da se što brže i što više distancira od Rusije. Vjerujem da je ista situacija i sa Republikom Srpskom. Politika sjedenja na dvije stolice do sada je prolazila, ali nakon posljednjih dešavanja u Ukrajini i sve oštrijeg razdora između Zapada i Rusije, mislim da će srpskim čelnicima s obje strane Drine biti praktično nemoguće da tako nastave”, ocjenjuje Radić.

On dodaje i to da je savršeno svjestan dubokih istorijskih i svakih drugih veza između Srba i Rusa, ali da je u ovom trenutku, kako kaže, najpametnije povlačiti što pragmatičnije poteze.

“U narednom periodu realno je očekivati još jače pritiske, kako iz SAD, tako i EU da se prekinu svaki odnosi sa Moskvom dok traje ukrajinska kriza. Kad se veliki tuku malima je najpametnije da se drže po strani ili da biraju manje bolnu opciju. U protivnom, prijeti im opasnost da budu zgaženi. S obzirom na geografski položaj Srbije i Republike Srpske, naše okruženje i sve ostalo, svaki potez srpskih vlasti, posebno u Banjaluci, treba da bude maksimalno pažljiv, a ne da na bilo koji način bode oči Vašingtonu i Briselu. U ovakvim vremenima to je strašno opasno po sam opstanak Republike Srpske”, upozorava Radić.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap