Početna  /  Putin odgovorio Zapadu: Sankcije Rusiji slične objavi rata!
Izdvajamo Svijet

Putin odgovorio Zapadu: Sankcije Rusiji slične objavi rata!

Foto: Ilustracija
Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da su “zapadne sankcije Rusiji slične objavi rata”, prenosi Rojters.

On je rekao da Moskva treba da brani one koji govore ruski na istoku Ukrajine, kao i svoje interese.

U televizijskim komentarima rekao je da Rusija želi da Ukrajina bude “demilitarizovana”, “denacifikovana” i da ima neutralan status.

Takođe je rekao da ne planira da proglasi vanredno stanje u Rusiji, prenosi AFP.

On je izjavio i da je Rusija pokušala da riješi konflikt u Ukrajini mirnim putem.

– Trebalo je pustiti Donbas da govori ruski i da živi na svoj način, ali su organizovali blokadu – rekao je ruski predsjednik.

On je rekao da ljudi u Donbasu “nisu psi lutalice, da je tamo ubijeno do 14.000 civila, ali se Zapad osam godina pravi da to ne vidi”.

Ruski predsjednik je naveo i da je “teško donio odluku” o pokretanju “specijalne operacije u Ukrajini”.

Putin je poslao i poruku rukovodstvu u Kijevu.

– Današnje rukovodstvo u Kijevu mora da razumije – ako nastave u istom duhu, dovode u pitanje budućnost ukrajinske državnosti, a ako se to dogodi, to će biti u potpunosti na njihovoj savjesti – rekao je on.

Putin je rekao da su “radovi na uništavanju vojne infrastrukture u Ukrajini skoro završeni”. Prema njegovim rečima, postoji mnogo različitih opcija za demilitarizaciju Ukrajine.

FOTO: STR/EPA

– One su na pregovaračkom stolu sa Kijevom, nadamo se pozitivnoj reakciji – poručio je Putin.

Kako je još rekao, sankcije protiv Rusije slične su objavi rata.

– Ali, hvala Bogu, do toga još nije došlo, a mislim da naši takozvani “partneri” imaju razumijevanja o tome čemu to prijeti, uprkos njihovim nepromišljenim izjavama – rekao je Putin.

U slučaju da Ukrajina uđe u NATO, dok god u toj zemlji traje građanski rat, to će joj dati mogućnost i da napadne Krim, rekao je dalje Putin.

– Sve se više govori o tome da će Ukrajinu primiti u NATO. Shvatate li vi do čega to može dovesti? Ako oni nastave sa svojom vojnom operacijom u Donbasu, to znači da će napasti i Krim. I šta ćemo onda? Boriti se protiv cijelog NATO-a? Jeste li svesni posljedica? Mislim da su svi svjesni toga – upozorio je Putin, prenosi Blic.

Izvor: Srpskainfo

0 Shares
0 Shares
Copy link