Početna  /  Pušteni su sa lanca a meta su novinari
Izdvajamo Teme i komentari

Pušteni su sa lanca a meta su novinari

Ako novinari već 14 dana ne silaze sa naslovnih strana novina i portala te bivaju centralna tema televizijskih emisija, nešto je otišlo u pogrešnom pravcu. Takav slučaj je trenutno u Republici Srpskoj, a povodi se smjenjuju jedan za drugim, kao na traci.

Dugogodišnji novinar crne hronike Nikola Morača je „otvorio sezonu“. Vijest da je, zajedno sa dvojicom urednika, osumnjičen za krivično djelo povreda tajnosti postupka jer nije želio da otkrije izvor informacije teksta koji je objavio ustalasala je medijsku zajednicu, a stotinjak njegovih kolega zbog toga je i javno protestovalo.

U okviru pomenute istrage od Morače je oduzet mobilni telefon i to bez sudskog naloga. Telefon se trenutno nalazi u banjalučkom Osnovnom sudu, koji je tražio izjašnjenje Tužilaštva o eventualnom vraćanju istog vlasniku, ali je dobilo negativan odgovor.

Prašina se nije ni slegla a javnost je obavještena o detaljima predloženih izmjena Krivičnog zakona RS, kojim se ponovo kriminalizuje kleveta, uvode kazne za izgovorenu riječ koje prelaze i 100.000 KM, ali prije svega ostavlja previše veliki prostor proizvoljnom tumačenju pojedinih odredbi zakona a u pojedinim prilikama ne dozvoljava ni utvrđivanje da li je navod istinit ili nije. Imajući u vidu da će posljednju riječ imati pravosuđe koje je, prema mišljenju mnogih pa i najviših funkcionera RS poput predsjednika Milorada Dodika, među najslabijim karikama našeg društva, zabrinutost postaje još veća.

Iako živimo u vremenu kada vijest traje svega nekoliko dana, lider SNSD-a je juče novinare ponovo vratio u prvi plan, nazvavši „neke od njih“ spodobama, imenom izdvojivši samo urednika portala Capital, Sinišu Vukelića, koji je i predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Ipak, da sve polako prelazi granicu verbalnog pokazuje današnje oštećenje automobila urednika portala “Buka” Aleksandra Trifunovića te već pominjanog Morače. Dvojac je saopštio kako se ne osjeća sigurno te da je ovo korak ka ugrožavanju njih samih ali i drugih kolega.

Morača kaže da je ovo prvi put, u 25 godina koliko radi kao novinar, da je došao u situaciju da se napada u svom ličnom okruženju.

Trifunović je poručio kako ne može reći da je ovo napad sistema na njih ali da je stvoren negativan ambijent za same novinare.

“Međutim, ovdje se radi o tome da je otvorena sezona lova na novinare, jer su novinari od strane sistema označeni kao spodobe koje podrivaju sistem. Ako nekog označite kao neprijatelja sistema, onda možete da očekujete svašta”, rekao je Trifunović te dodao da sutra i njihova djeca mogu biti u automobilima koji su bili predmet napada.

Ukoliko ubrzo ne budu pronađeni napadači, koji su snimljeni kamerama, i ne smiri, sada već i previše usijana situacija u društvu, oštećeni ističu da bi mogli uslijediti i mnogo pogubniji događaji.

Umjesto smirivanja situacije, lider SNSD-a isti je dan na konferenciji za medije osudio napad na novinare, zatražio rigoroznu akciju policije ali onda, ponovo u svom stilu, poručio da imaju indicije da su Morača i Trifunović organizatori uništavanja vlastitih automobila. Naravno, bez ikakvih dokaza. Očekivano, to je bilo zeleno svjetlo za nove napade.

“Trifunović treba da bude srećan što se dosad glave nanosao”, napisao je Damir Vukelić, pomoćnik direktora u OŠ “Branko Radičević” Banjaluka i nastavnik engleskog jezika. Naravno, prethodno je odokativnom metodom i on izrazio sumnju da je urednik Buke sam uništio automobile.

Nakon toga, uputio je direktnu prijetnju novinarima da bi se trebali zabrinuti kada hodaju sami po noći.

“Da sam na tvom mjestu, ja bih se prije zabrinuo da hodam noću (ili čak danju) i što stalno razmišljam da li mi je neko iza leđa. Dokle god se vi tako osjećate, dobro je”, rekao je Damir Vukelić, nakon čega je izbrisao ovaj komentar.

Istovremeno, prijetnje je prijavila i jedna banjalučka novinarka.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap