Početna  /  Prvi put u Srbiji pacijentu ugrađeno vještačko srce
Srbija Vijesti

Prvi put u Srbiji pacijentu ugrađeno vještačko srce

Za razliku od mehaničkog, koje se do sada ugrađivalo, totalno vještačko srce ima komore, zaliske i svoj metod funkcionisanja.

U Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” urađena je prvi put u Srbiji ugradnja kompletnog vještačkog srca. Novo srce dobio je četrdesetdvogodišnji pacijent iz Beograda, koji se posle ove jedinstvene intervencije osjeća odlično.

Operacija ugradnje vještačkog srca trajala je oko pet sati, a urađena je zahvaljujući kompaniji “Sinkordija”, koja je donirala oko 200.000 evra da bi ovaj zahvat mogao da bude obavljen.

Novo srce pomoći će pacijentu da provede period od jedne do tri godine, dok se ne pojavi potencijalni donor i obavi klasična transplantacija ovog organa. U izjavi za “Politiku” prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta „Dedinje”, naglašava da je ova intervencija obavljena prvi put u regionu i da postoji veliko interesovanje pacijenata da se ovaj zahvat radi rutinski u ovoj kući.

Ljekarski tim koji je obavio prvu totalnu ugradnju vještačkog srca predvodio je prof. dr Aleksandar Nikolić, kome je asistirao dr Saša Borović, a učestvovali su i dr Siniša Jagodić, dr Ljubomir Đoković i dr Dragana Košević.