Prvi plivački maraton na Bilećkom jezeru, Vojislav Mijić mentor manifestacije

BILEĆA – Opština Bileća i Zavičajni klub “Osvit” organizovaće prvi Bilećki plivački maraton koji će se održati na Bilećkom jezeru 15. jula ove godine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana povodom najave događaja.

Miljan Aleksić, Vojislav Mijić i Miodrag Hrnjez – Ljumo (Foto: Moja Hercegovina)

Mentor, promoter i selektor ove manifestacije biće proslavljeni srpski plivač, trostruki Ginisov rekorder u plivanju, Vojislav Vojo Mijić.

Mijić je izrazio zadovoljstvo zbog same ideje za organizacijom maratona, naglasivši da mu se izuzetno dopada staza koja je predviđena za održavanje maratona kao i čistoća vode Bilećkog jezera.

“Održavanje maratona će biti kod restorana Apolon gdje će biti i start i finiš. Najvjerovatnije ćemo odrediti stazu od pet  kilometara kao glavnu trku a biće i propratnih manifestacija: trka zadovoljstva za građane, za pionire trke od 200 metara i sl. Ambicije maratona su da jednog dana budu u Fina kupu a to znači da jednog dana ta staza bude 10 km. Planiramo da sljedeće godine taj maraton ubacimo u Srbija Open kup”, istakao je Mijić.

Načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić iskoristio je priliku da se zahvali Vojislavu Mijiću na pomoći oko organizacije ove, za Bileću značajne manifestacije, i izrazio želju da prvi plivački maraton privuče što više  posjetilaca u Bileću.

“Najprije bih pozdravio našeg gosta proslavljenog sportistu Mijića. Drago nam je što je danas u Bileći, što će nam pomoći u ovom novom projektu, a nema sumnje da će uspjeti. Ove godine smo riješili da napravimo nešto na našem jezeru. Pokušaćemo da napravimo nešto što nije do sad u Bileći rađeno,da privučemo plivače, sportiste, kajakaše. Pozivam sve ljude iz Hercegovine i šire koji mogu da dođu taj dan, biće nam drago da ih ugostimo”, rekao je načelnik Aleksić.

Idejni tvorac ove manifestacije, predsjednik Zavičajnog kluba “Osvit” Miodrag Hrnjez – Ljumo rekao je da prije same manifestacije predstoji mnogo pripremnih radnji, od uređenja obale jezera do izgradnje pristupa za plivače. Hrnjez je izrazio očekivanje da će prvi bilećki plivački maraton biti pravi spektakl.

“Cilj nam je ne samo  da promovišemo plivanje kao sport već da promovišemo i Bileću kao privredni subjekat, pa tako će biti organizovano plivanje za mješinu sira, za teglu meda i slično. U dogovoru smo da dođe  nekoliko kajakaških klubova tako da kajakaši će da imaju posebnu stazu, maratonci će da imaju svoju stazu.  Širina jezera je dovoljna da može istovremeno sve da se dešava. Vojo je predložio da tu bude i trka na dušecima. Siguran sam da će to da bude spektakl, a predviđen je i koncert folkornih društava i pjevačkih grupa iz Bileće”, naveo je Hrnjez.

Promoter prvog bilećkog plivačkog maratona biće proslavljeni glumac Vuk Kostić.

Milena Koprivica

 

Autor