Prvi međunarodni plivački maraton u nedjelju na Bilećkom jezeru

BILEĆA – Pripreme za Prvi međunarodni plivački maraton koji će se u nedjelju održati na Bilećkom jezeru privode se kraju, a organizatori očekuju učešće velikog broja takmičara, rečeno je na konferenciji za medije koja je juče održana tim povodom.

Prema riječima predsjednika Zavičajnog kluba “Osvit” iz Bileće Miodraga Hrnjeza-Ljuma, koji je koorganizator manifestacije, interesovanje plivača za Prvi bilećki plivački maraton je izuzetno veliko. Među brojnim takmičarima, u nedjelju će u Bilećkom jezeru zaplivati i državni prvak Srbije u trci na pet kilometara Tomaš Markaš.

“Interesovanje plivača za maraton je izuzetno veliko, prevazilazi naša očekivanja. Posebna radost je u tome što je mnogo plivača iz Hercegovine, naročito iz Bileće. Iz Bileće se do sada prijavilo više od deset plivača, od toga pet dama, što je velika radost i veliki uspjeh. Dolaze plivači iz Irske, iz Turske, Mađarske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Italije tako da maraton u potpunosti opravdava naziv međunarodni” , rekao je Hrnjez.

Hrnjez je istakao da je za učesnike glavne trke na pet kilometara obezbijeđen bogat  fond novčanih nagrada, dok će učesnici trke zadovoljstva biti nagrađeni robnim nagradama u vidu domaćih hercegovačkih proizvoda: pršuta, kajmaka, meda.

“Fond nagrada je zahvaljujući organizacionom odboru, ministarstvu i podršci Opštine izuzetno dobar za naše prilike. Identične su nagrade i u muškoj i u ženskoj kategoriji. Prva nagrada je petsto evra, druga nagrada trista a treća dvjesta evra. Pobjedničke pehare u muškoj i ženskoj kategoriji radi naš sugrađanin Dragiša Svorcan koji u kamenu kleše kamene pehare”, naveo je Hrnjez.

Srđan Kundačina, član organizacionog odbora ispred Opštine Bileća, rekao je da je Opština Bileća od samog početka uključena u organizaciju manifestacije. Kundačina je  izrazio zahvalnost Zavičajnom klubu “Osvit”, te Hidroelektranama na Trebišnjici bez čije angažovanosti, kako je naglasio, održavanje manifestacije ne bi bilo moguće.

“Zahvaljujem se i ostalim ljudima i organizacijama koji su pomogli, prije svega HET-u, koji su ustupili svoju mehanizaciju za uređenje ovog dijela Bilećkog jezera koje će naravno služiti i dalje kao izletište i plaža za Bilećane ali i građane iz susjednih opština koji budu imali želju da dođu ovdje. Zahvaljujem se ministarstvu trgovine i turizma RS koje je izdvojilo određena novčana sredstva da bi se ova manifestacija mogla održati. Pozvao bih sve građane Bileće i okolnih gradova, da posjete ovu manifestaciju, da vide ljepote i potencijal našeg Bilećkog jezera”, rekao je Kundačina.

Pored glavne trke na pet kilometara, u nedjelju će se održati i trke zadovoljstva na 300,500, 1.000 i 1.500 metara a biće priređen i bogat kulturno-umjetnički program.

Milena Koprivica 

Autor