Početna  /  Prvi intervju direktora MI5 u istoriji ove službe: Naš posao je da zaustavimo Rusiju
Nekategorisano Svijet Vijesti

Prvi intervju direktora MI5 u istoriji ove službe: Naš posao je da zaustavimo Rusiju

Endru Parker, direktor MI5, dao je prvi intervju u istoriji ove službe. I to za Gardijan, list koji poznat, između ostalog, i po tome što je objavljivao dokumente Vikiliksa i koji je dobio Pulicerovu nagradu za objavljivanje Snoudenovih otkrića

mi5-profimedia-0157232492

U 107 godina dugoj istoriji britanske tajne službe MI5 promenilo se 17 direktora. Do 1993. godine, njihov identitet je bio državna tajna. I uvek je postojalo jedno pravilo: Koliko god da je opasna situacija i koliko god da je javnost uznemirena, direktor službe neće izaći u javnost. Sve do sada. Endru Parker, direktor MI5, dao je prvi intervju u istoriji ove službe. I to za Gardijan, list koji poznat, između ostalog, i po tome što je objavljivao dokumente Vikiliksa i koji je dobio Pulicerovu nagradu za objavljivanje Snoudenovih otkrića. Dakle, list koji je noćna mora svih zapadnih bezbednosnih službi.

Zato ga je Gardijan pitao da li je promenio stav o Snoudenu, i da li sada vidi da je to što je uradio bilo za opšte dobro.

“Ne”, odgovorio im je, rečito kako se i može očelivati od predstavnika jedne tajne službe.

“A Gardijan? Da li vam je jasno zašto smo objavili tu priču”, pitali su ga.

“Nemam stav ni o tome”, rekao je.

Parker je dodao da i da tajnost nije nešto što postoji zbog MI5, nego zbog svih nas.

On je u ovom intervjuu najviše govorio o pretnjama terorizma, i podigao je temperaturu britanske javnosti najavom da će biti novih terorističkih napada.

Mnoge je, međutim, iznenadilo što je otvoreno govorio o odnosima sa Rusijom.

“Rusija danas operiše širom Evrope i u Velikoj Britaniji. Posao MI5 je da tome stane na put”, rekao je Parker.

Prema njegovim mišljenju, Rusija sve više zauzima antizapadni stav i “u te svrhe pribegava netradicionalnim metodama”.

“To možemo da vidimo u njenom delovanju u Ukrajini i Siriji”, rekao je Parker.

On je naveo da je “Rusija decenijama prikrivena pretnja” i da su joj sada na raspolaganju sve brojnije metode u postizanju tih ciljeva.

Povodom odluke o pristanku na intervju Gardijanu Parker je rekao da u svetu koji se menja i služba mora da se menja. “Imamo odgovornost da govorimo o svom poslu i da objasnimo šta radimo”, kaže Parker.

On je naveo da u poslednje tri godine osujećeno 12 planiranih terorističkih napada džihadista i da u Velikoj Britaniji živi oko 3.000 nasilnih ekstremista, većinom državljana Velike Britanije.

Parker je takodje odbacio tvrdnje da će izlazak Britanije iz Evropske unije uticati na saradnju britanske i evropskih obaveštajnih službi.

Parker je rekao da je želeo da intervju da upravo “Gardijanu”, i pored toga što je taj dnevnik objavljivao tajna dokumenta do kojih je došao Edvard Snouden, i dosledno je skeptičan prema davanju većih ovlašćenja službama bezbednosti.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap