Početna  /  Promovisana monografija “Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995”
Hercegovina

Promovisana monografija “Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995”

NEVESINJE – U Nevesinju je večeras promovisana monografija “Nevesinjska brigada u ratu ‎1992-1995 godine”, pukovnika Zorana Јanjića.

Simbolično, ovo je prva monografija o prvoj brigadi koja je odlikovana u Srpskoj.

Prema riječima autora monografija je nastala iz razloga da se spriječi zaborav koji sve više pokriva ratno razdoblje, kao i zbog različitih interpretacija ratnih dešavanja na području Hercegovine.

Zoran Janjić

“Ideja za monografiju o ratnom putu Osme hercegovačke motorizovane brigade nastala je odmah nakon rata. Nas su preplavile publikacije vezane za rat na ovim prostorima i one često daju pogrešne činjenice u ulozi i značaju ove brigade. Monografija obuhvata period od dešavanja u dolini Neretve, pa kroz cjelokupan rat i sadrži veliki broj događaja, zanimljivih situacija, kao i tačan broj svih poginulih boraca koji su na ovim prostorima dali život za Republiku Srpsku”, rekao je Janjić i dodao da je na širem području Hercegovine poginulo 476 boraca uz stotine blaže ili teže ranjenih.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović je rekao da su, za ovu monografiju, kao i za opstanak Nevesinja zaslužni oficiri koji su organizovali narod, kao i vojnici koji nikada nisu ustupili pedalj teritorije.

Milenko Avdalović

“Nikada prije 1992. godine Hercegovina nije imala korpus, kao ni Nevesinje brigadu. Ratni put te brigade nalazi se u ovoj monografiji koju je mogao napisati samo direktni učesnik događaja, a tu obavezu je preuzeo Zoran Janjić. Ovo je ogromni posao i ovo literarno djelo se pisalo pet godina uz rizik autora, jer se svako djelo vezano za rat analizira u nekim krugovima”, rekao je Avdalović.

Magistar Momčilo Golijanin je rekao da je riječ o knjizi koje sadrži sve elemente kvalitetnog književnog djela, koje je osim perioda navedenog u naslovu, obuhvatilo i širi geopolitički kontekst koji je doveo do raspada SFRJ.

Pukovnik Nikola Guzina je rekao da su Srbi svoju kuću napravili na vjetrometini koju su svi napadali i koju još uvijek napadaju i da je zbog toga važno pamtiti dane kada se borilo za slobodu i opstanak.

Glumac Nebojša Glogovac je govorio rodoljubive stihove i dodao da je ponosan što u njegovim venama teče krv Hercegovaca.

Nebojša Glogovac

Rodoljubive stihove čitale su i mlade nevesinjske pjesnikinje Milica Radovanović i Ana Samardžić, koje u pobijedile na školskom Mitrovdanskom takmičenju.

Monografija, čiji su prvi primjerci poklonjeni porodicama poginulih boraca se, za sada, može naći u prostorijama Boračke organizacije Nevesinje, a autor je rekao da će naknadno da saopšti prodajna mjesta.

Ljubiša Bukvić