Početna  /  Promovisan prvi štampani broj časopisa ”Gimnazijalac” – Prvih sto godina trebinjske Gimnazije
Izdvajamo Trebinje

Promovisan prvi štampani broj časopisa ”Gimnazijalac” – Prvih sto godina trebinjske Gimnazije

Večeras je u Muzeju Hercegovine promovisan prvi štampani broj časopisa ”Gimnazijalac”. Simbolično, na stoti rođendan i simbolično, na mjestu u kojem se, u jednom periodu, nalazila trebinjska Gimnazija. Na promociji su govorili profesori i učenici, a sa biranim riječima i ponosom koji nisu mogli sakriti, govorili su o prvom vijeku Gimnazije i časopisu ”Gimnazijalac” koji je pažljivo i sa puno ljubavlji ispisivan nekoliko mjeseci.

Večerašnja promocija časopisa ”Gimnazijalac” otvorena je izvođenjem himne gimnazijalaca ”Gaudeamus igitur” u izvođenju orkestra kojim sa velikim uspjehom diriguje profesor Pero Bokić. Promocija je mogla početi, u stvari, bolje rečeno svojevrsni vremeplov kroz sto godina dugu istoriju ove obrazovne ustanove. U programu su učestvovali učenici i profesori, a u jednom dirljivom, prilično nostalgičnom i uzvišenom tonu, predstavljen je ne samo časopis već i istorijat ove priznate škole.

Ideju za časopis ”Gimnazijalac”, kao i sam naziv, dao je pokojni Dušan Kovačević, nekadašnji profesor, direktor i sekretar ove obrazovno – vaspitne ustanove. Ova ideja je dugo realizovana u formi zidnih novina, a sada je doživjela i svoje štampano izdanje. Bila je ovo lijepa prilika da se okupljeni upoznaju sa stogodišnjom istorije trebinjske Gimnazije, ali i preminulih profesora.

„To su bile zidne novine i sam naziv ‘Gimnazijalac’ je dao naš pokojni direktor Dušan Kovačević. Tako da je ovaj sad naš prvi broj, emotivan za sve nas, pogotovo za nas bivše gimnnazijalce. Mi smo se dogovorili da ovaj prvi broj posvetimo stogodišnjici naše škole. To su uglavnom tekstovi koji objedinjuju sve što je urađeno povodom proslave 100 godina Gimnazije. To nisu samo novinarski tekstovi, već su obojeni emocijom. Pored svega toga čitaoci će moći da čitaju i o uspješnim gimnazijalcima, da se upoznaju sa talentima naših učenika, jedan dio u časopisu je poliglotski kutak, a jedan dio je posvećen preminulim profesorima koji je i najzanimljiviji i najemotivniji dio.“ – rekla je Tatjana Luburić, profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji ”Jovan Dučić”.

Čast da bude narator ove zanimljive promocije pripala je Doroteji Radanović, učenici prvog razreda. Posvećeno i dirljivo odradila je svoj posao, proznavši da je imala odgovoran zadatak.

”Pripala mi je velika čast što sam narator večerašnjeg programa. Na svim tekstovima smo radili posvećeno i odgovorno i zaista mi znači što sam dio svega ovoga.” – rekla je Doroteja Radanović.

Promociji je prisustvovao i Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja. On je istakao da lijepe stvari koje dolaze iz Gimnazije ”Jovan Dučić” više nisu iznenađenje već dokaz da će aktuelne generacije gimnazijalaca ostaviti značajan trag.

”Iskreno, ovako lijepe i značajne stvari smo od ovih učenika i prije vidjeli, pa se ni večeras nismo iznenadili. Očekujemo da će ova generacija ostaviti izuzetan i kvalitetan trag u Trebinju, da će nakon gimnazije nastaviti školovanje i da će se opet vratiti u Trebinje kao i sam Jovan Dučić koji nikada nije zaboravio svoj grad. Izgradnjom nove zgrade gimnazije i novim sadržajima, kvalitetom i radom, nadam se da ćemo skupa nastaviti da stvaramo ali i održavamo i ono što je već napravljeno.” – rekao je gradonačelnik Trebinja.

Prvi broj časopisa ”Gimnazijalac” se mogao kupiti po cijeni od 5 konvertibilnih maraka, a sav prihod od prodaje namijenjen je Fondaciji ”Sveti Vukašin”.

Igor Svrdlin

 

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap