Početna  /  Projekat Lipa fest najmlađim Ljubinjcima podario predstavu ”Crvenkapica” u izvođenju Velibora Đorđića
Hercegovina

Projekat Lipa fest najmlađim Ljubinjcima podario predstavu ”Crvenkapica” u izvođenju Velibora Đorđića

Organizatori Lipa festa su nedavno najavili da će ovogodišnje izdanje festivala obogatiti svoj sadržaj kao i da će se ”proširiti” i na druge opštine Istočne Hercegovine. Najavljen je niz seminara, izožbi akademskih slikara te predstava za djecu. Danas je u sklopu projekta Lipa fest, popularni dječiji glumac i animator Velibor Đorđić, u Narodnoj biblioteci ”Dr Ljubo Mihić” u Ljubinju odigrao predstavu Crvenkapica. Ulaz na ovu lutkarsko-igranu predstavu bio je besplatan.

Velibor Đorđić već dugi niz godina sa velikim uspjehom igra svoje viđenje čuvene bajke braće Grim. U Đorđićevoj inscenaciji svi likovi su naturalizovani, pa su Milutin i Anđa roditelji nestašne djevojčice Crvenkape, a tu su i veseli poštar, lovac Đuro kao i par šumskih drugara kojih nema u klasičnoj bajci. Naravno, kakva bi to Crvenkapica bila bez vuka i bake. Baka je nešto opasnija nego kod braće Grim, dok je vuk dosta sentimentalniji i bavi se pisanjem poezije. Ipak, vuk dlaku mijenja ali ćud nikada, pa uprkos sklonosti ka poeziji  ima ogromnu želju da pojede baku. Velibor Đorđić, djeci poznatiji kao Velo, kroz niz komičnih, ali i poučnih situacija, uspio je namamiti široke osmjehe na dječija lica, a svojim interaktivnim pristupom je nakon predstave razgovarao sa malim drugarima i drugaricama o poruci predstave, ali i o osnovnim ljudskim vrijednostima poput ljubavi, poštenja, dobrote i prijateljstva.

Velibor Đorđić je za internet magazin Moja Hercegovina rekao da mu je današnje igranje pričinilo veliko zadovoljstvo, a izrazio je i zahvalnost osoblju Narodne biblioteke ”Dr Ljubo Mihić”, koje ga svaki put sjajno ugosti.

”Djeca su zaista ukras svijeta, divni su, njihova razdragana lica mi daju dodatnu energiju i snagu, ta djeca me jednostavno čine boljim čovjekom. U predstavi koju sam danas odigrao trudio sam se da zlo nije dominantno, pa sam i vuku dao neke lijepe osobine, učinivši ga više smiješnim no strašnim. Dodao sam i likove kojih nema u bajci braće Grim, a baka kung-fu potezima otjera vuka, tako da posla za lovca Đura nije ni bilo. Želim izraziti zahvalnost osoblju biblioteke koje je svaki put bilo više nego domaćinski, zaista su sjajni svi, počevši od direktorice Milice, pa do Rajka, Bojane i ostalih zaposlenih. Treba istaći i da su organizatori današnje predstave bili ljudi iz Lipa festa na čelu sa Nebojšom Roganom” – rekao je Đorđić za naš magazin.

Mališani širom Republike Srpske poznaju Velibora, što kroz lik klovna Cvjećka, što kroz planetu Tumba Lumbu, kao i kroz brojne predstave koje sa velikom radošću i neophodnom odgovornošću već dvije decenije igra ovaj talentovani glumac i animator. Djeca prepoznaju Velovo zalaganje, radost i ”ozbiljnu neozbiljnost” koja je neophodna za dobru dječiju predstavu. Nema sumnje da veliki i mali klinci sa nestrpljenjem očekuju Velove nove pozorišne igrarije.

Igor Svrdlin