Početna  /  Prointer suvlasnik Alternativne televizije: Klupko privatizovane države se odmotava
Izdvajamo Teme i komentari

Prointer suvlasnik Alternativne televizije: Klupko privatizovane države se odmotava

Nakon što su u svoje vlasništvo upisali „Kalderu” i “Niskogradnju” iz Laktaša, te bivšu firmu ubijenog Slaviše Krunića, “Sektor ADS” preimenovanu u “Infinity ADS”, kompanija “Prointer”, koja se dovodi u blisku vezu sa porodicom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika,”počastila se” i suvlasništvom nad Alternativnom televizijom iz Banjaluke!

Ovi podaci lako se mogu naći u Jedinstvenom informacionom sistemu za registraciju poslovnih subjekata Republike Srpske u kojem se vidi i to da “Prointer” u slučaju ove televizije ima zajedničko vlasništvo sa firmom “K-2” audio usluge koja je, opet, u vlasništvu “Prointera”.

Unošenjem naziva “Prointer” u pretragu registra dobija se niz veoma zanimljivih podatka o vlasništvu ove firme, pa se tako vidi da su skupa sa firmom “Standard računovodstvene usluge” iz Bijeljine suvlasnici “Inovativne korporacije” u ovom gradu, kao i već pomenutog “Ifinitiy Archive Digital Solutions” Banjaluka.

Jasno se vidi i da među vlasnicima više nema beogradskog “Prointera“, ali ni firme “Infinity International group”, koja je registrovana u julu prošle godine na istoj adresi gdje je i „Prointer“ u Banjaluci, u zgradi Mtela.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke i jedan od najglasnijih “zviždača” na munjevito širenje “Prointera”, od osnivanja 2015. godine i apsolutnu dominaciju na tenderima, za Moju Hercegovinu kaže da se iz svega ovoga jasno može konstatovati da se klupko privatizovane države odmotava.

Uskoro će svakom čovjeku i građaninu, ako već do sad nije, biti sve jasno. Kada pregledate firme po dubini i dođete do izvora, shvatićete da je preko 80 njih, a prema našim dosadašnjim evidencijama taj broj je premašen, direktno ili indirektno vezano za porodice Dodik, Radišić ili Zeljković. U prevodu, za oca, sina, kuma, sestrića, brata, zeta, rođaka”, kaže Stanivuković za naš portal.

On govori da već postoji plan da, sa podacima koje već imaju iz svih institucija poput Poreske uprave RS i Apifa, kao i evidencije Grada Banjaluka, na Trgu Krajine postave najveću mapu grada i građanima pokažu tačne lokaciju gdje se to nalazi koja firma. On kaže da mu mapa Banjaluke i Republike Srpske izgledaju kao prikaz njihovog dvorišta, kuće i ulice, jer su sve privazitovali. On je najavio da na tome neće stati.

Draško Stanivuković

“Napravićemo turističku ponudu za Banjalučane i građane Republike Srpske i obezbijediti im da autobusima obiđu sve te lokacije i vide koliko je to firmi. To će biti turistička ruta, a vodiči će govoriti, na primjer: ‘Ovo je Agape, nastao je te i te godine, toliko novca je tu uzeto. Ovo je Prointer, osvojili su ovoliko tendera’. Znate li u čemu je razlika između srećne i nesrećne zemlje? U srećnoj obilazite istorijske znamenitosti, katedrale, crkve, muzeje, biblioteke. To će biti Banjaluka poslije njih. Za njihovog vremena možemo samo da obilazimo njihove firme, jer su sve privatizovali. Otuđili su sve, uzeli su pod svoje i muzeje i bilioteke, sve”, rekao je Stanivuković.

Kompanija Prointer preuzela je posljednjih godina primat na tržištu informacionih tehnologija i postala jedan od glavnih partnera javnog sektora sa kojim su do sada potpisali ugovore vrijedne preko 95 miliona maraka.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je ranije da je njegov sin Igor Dodik povezan sa kompanijom Prointer ITSS.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić ističe da ne treba da čudi informacija o novim suvlasnicima ATV-a.

“Ta informacija je samo potvrda onoga o čemu smo mi iz opozicije govorili prethodnih godina. Iz ovog primjera se jasno vidi pokušaj vlasti da pod kontrolu stavi što više medija, da bi kreirali javno mnjenje kako njima odgovara i da se obračunavaju sa neistomišljenicima. Građani treba da znaju da ljudi bliski političkom vrhu Republike Srpske kupuju ili osnivaju sve više firmi koje dobijaju milionski vrijedne tendere i na taj način se bogate i finansiraju izbore. Time uništavaju konkurenciju i utiču na urušavanje i ovo malo privrede što postoji u državi”, ističe Šešić za Moju Hercegovinu.

Ekonomista Slaviša Raković kaže da nije iznenađen ovim informacijama, jer su vladajuće strukture nesumnjivo poklopile sve segmente privrednog života, od građevinarstva, preko izrade i održavanja softvera do računovodstva i medija.

Tu je državna sisa da se dobijaju tenderi i da ih hrani. Već živimo u tome da se unutar njihovog sistema vrti skoro sav novac i vidi se sve. Alternativna televizija jeste nekakav medij, jer je registrovana tako po zakonu i tako bi trebalo i djelovati. Sasvim je druga stvar što zauzima političku poziciju koju neko hoće. Znate kako se kod nas političke pozicije zauzimaju”, rekao je Raković za Moju Hercegovinu.

Naš sagovornik govori da, ma koliko političari govorili da živimo u nemogućoj državi, više su oni nemogući za nas jer prave cirkus od države i društva nastojeći da nam odvuku pažnju sa bitnih stvari.

Andrijana Pisarević

0 Shares
0 Shares
Copy link