Početna  /  Profesionalna rehabilitacijama u školama koje prodaju diplome
Federacija BiH

Profesionalna rehabilitacijama u školama koje prodaju diplome

Obavještavaju se svi studenti i profesori da su sva predavanja iz svih predmeta otkazana do daljnjeg zbog tehničkih razloga”, saopšteno je na stranici Visoke međunarodne škole Cazin.

“Tehnički razlozi”, kako ih nazivaju iz ove škole, su pretresanje prostorija od strane SIPA-e i hapšenje vlasnika i uprave škole zbog sumnje da su prodavali diplome. Deset osumnjičenih lica u predmetu Pero priznalo je krivicu za nezakonito izdavanje diploma u Visokoj međunarodnoj školi Cazin i Centru za obrazovanje odraslih Vita plus. Pušteni su da se brane sa slobode. Za preostalih deset uhapšenih određen je jednomjesečni pritvor.

PODSTICAJI ZA ŠKOLU

Na javni poziv za dodjelu podsticaja Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom iz marta 2017. godine prijavila se i Visoka međunarodna škola Cazin.

Međutim, Komisija Fonda za vrednovanje programa konstatuje da je pristigla jedna aplikacija Visoke međunarodne škole  te da ispunjava formalno-pravne uslove.

Na osnovu navedenog, Komisija predlaže Upravnom odboru da donese Odluku o raspodjeli sredstava subjektu koji je aplicirao i ponudio program koji je ocijenjen kao zadovoljavajući i vrednovan i to – Visoka međunarodna škola Cazin- 4.000 KM”. 

Tako je navedeno u Izvještaju Komisije.

Ništa ne bi bilo sporno u dodjeli sredstava da Kantonalna uprava za inspekcijske poslove USK nije u avgustu 2016. godine utvrdila da ova ustanova nije imala Rješenje za odobrenje za rad. Također, inspektori su ustanovili da nisu ispunjeni uslovi za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja za izvođenje studijskih programa za 18 odsjeka.

Mjesec dana prije nego što će aplicirati za podsticaje Fonda, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK naložilo je ovoj instituciji da u roku od dva mjeseca ispuni uslove rad.

Visoka međunarodna škola Cazin sredstva je dobila za programe profesionalne rehabilitacije. Članovi Komisije tada su bili Mirsad Muftić, Nejra Šabić i tadašnji član Glavnog odbora SDP-a Nerin Dizdar.

POSLOVNE STUDIJE I LAŽNE DIPLOME

Pored ovih sredstva u 2017. godini Fond je po odlukama iste Komisije odobravao i plaćao školovanje osoba sa invaliditetom u ovoj školi i Centru za obrazovanje odraslih Vita plus. Tako je, samo u 2017. godini, odobreno više od 88 hiljada KM za plaćanje troškova školovanja u Centru za obrazovanje odraslih Vita plus i Visokoj međunarodnoj školi Cazin. Ista praksa nastavljena je i u 2018. i 2019. godini kada je iz Fonda odobreno plaćanje školovanja osobama sa invaliditetom u ovim školama u iznosu od oko 90 hiljada maraka.

Između ostalog Fond je plaćao školovanje osobama sa invaliditetom i u Centru za obrazovanje Široki Brijeg i Visokoj školi Ceps-centar za poslovne studije. Podsjetit ćemo da su upravo ove obrazovne institucije navedene u Informaciji SIPA-e o prodaji diploma u BiH.

Raspolažemo saznanjima prema kojima se unutar Visoke škole „Logos“, odnosno školske ustanove CEPS za određenu sumu novca (1500 – 5000 eura) može dobiti diploma određenog stepena i smijera. Navedene se malverzacije izvode na način da se, pri zaključivanju akademske godine, u matičnoj knjizi ostavi značajan broj praznih rubrika kako bi se mogli naknadno upisati novodospjeli studenti“, napisala je SIPA 21. septembra Tužilaštvu BiH.

U Informaciji SIPA-e navedeno je i da je „Ivica Mikulić, prema operativnim podacima, u vezi sa Ivanom Ševom i uključen je u aktivnosti nezakonitog sticanja diploma, najčešće u vezi sa poslovanjem srednjoškolske ustanove Centar za obrazovanje Široki Brijeg, ali je angažovan i u drugim preduzećima u Ševinom vlasništvu“.

Državno Tužilaštvo tada je ignorisalo aferu diploma, donijeli su naredbu o nesprovođenju istrage a u radni odnos primali su osobe koje su stekle diplome na fakultetima koje SIPA željela obrađivati.

(zurnal.info)

9 Shares
9 Shares
Copy link