Početna  /  Probijen tunel u Bileći, nema više opasnosti od poplava
bileća Hercegovina

Probijen tunel u Bileći, nema više opasnosti od poplava

BILEĆA – Prva faza projekta za odvodnjavanje Bilećkog polja završena je probojom tunela ispod Bileće, nakon dvije i po godine intezivnih radova, što će značajno smanjiti opasnost od poplava za mještane ovog dijela opštine Bileća.

Dužina tunela iznosi 1.816 metara, a njegova izgradnja koštala je 6.15 miliona KM, i u potpunosti ga finansira preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici.

Gordan Mišeljić, generalni direktor HET-a, izrazio je zadovoljstvo zbog uspješno završenog projekta, naglasivši da je izgradnja protekla bez materijalne i ljudske štete.

„Ostaje  još da se uradi sekundarna betonska ograda i da se osigura tunel. U svakom slučaju, izveden je jedan veliki građevinski poduhvat bez materijalne štete i bez ljudskih žrtava“, rekao je Mišeljić.

Gordan Mišeljić (Foto: Moja Hercegovina)

I načelnik opštine Bileća, Miljan Aleksić, istakao je značaj projekta  budući da će izgradnjom tunela biti otklonjen dugogodišnji problem plavljenja bilećkih naselja Jezerine i Plužine čiji su mještani trpili velike štete za vrijeme kišnih perioda.

„Uložile su Hidrolektrane veliki novac. Sada više nema poplava u Jezerinama i u Bilećkom polju. Ovo je tek početak projekta Gornji horizonti. Mi uspješno sarađujemo sa Het-om i nastavićemo tako i dalje“, izjavio je načelnik Aleksić.

Miljan Aleksić (Foto: Moja Hercegovina)

Ilija Tamindžija, izvršni direktor  HET-a za proizvodnju i tehničke poslove, rekao je da tunel neće imati veliki značaj za preduzeće, ali da će mještani Bileće itekako osjetiti korist od njegove izgradnje, i dodao da sada slijedi izrada kanala koji će uvesti poplavne vode u tunel.

„Poslije posljednjih velikih poplava formiran je stručni tim za rješavanje problema u kompletnom Bilećkom polju. Jedan od zaključaka je bio da se izgradi upravo ovaj tunel i sistem kanala za odvodnjavanje voda Bilećkog polja. Tako ovi mještani ne bi bili više ugroženi u nekom narednom periodu velikim poplavnim talasima. Ja mislim da možda ovaj projekat neće u potpunosti odvesti poplavni talas ali mještani neće imati šteta kad su u pitanju objekti u ovom dijelu Bilećkog polja“, rekao je Tamindžija.

Ilija Tamindžija (Foto: Moja Hercegovina)

Mještanin ovog dijela Bileće, Blažo Milićević, čija kuća je do sada dva puta bila poplavljena, rekao je da je izuzetno zadovoljan što je konačno riješen dugogodišnji problem ovog naselja sa poplavama i izrazio zahvalnost zbog toga.

Blažo Milićević (Foto: Moja Hercegovina)

Izgradnja tunela je dio projekta „Gornji horizonti“, čija ukupna vrijednost zajedno sa kanalskom mrežom koja tek treba da se uradi iznosi 8.93 miliona KM.

Milena Koprivica

88 Shares
Copy link
Powered by Social Snap