Početna  /  Prizor iz pravoslavnog groblja na Radimlji: Udova Radojka podigla spomenik suprugu i njegovoj prvoj ženi (FOTO)
Hercegovina Izdvajamo

Prizor iz pravoslavnog groblja na Radimlji: Udova Radojka podigla spomenik suprugu i njegovoj prvoj ženi (FOTO)

FOTO: M.K. / Moja Hercegovina
Pravoslavno groblje na lokalitetu Radimlja okruženo je nasadima smilja. Nakon dugogodišnje zapuštenosti zemljišta nije bilo vidljivo kao što je to danas.

U neposrednoj blizini nalazi se Nekropola Radimlja, Ošanjići, Badanj i mnogobrojne stolačke znamenitosti. Za stećke s Radimlje koje je stolački pjesnik Mak Dizdar nazvao Kamenim spavačima – znamo da su srednjovjekovni nadgrobni spomenici.

Još uvijek misteriozni i naravno vrijedni svih ranijih i novijih istraživanja, tema doktorskih radova i naslova knjiga.

Od prvih opisa iz putopisa „Itenirarium“ Benedikta Kuripečića iz 1530. godine pa nadalje, nailazimo na stručna mišljenja povjesničara koja su nastala istraživanjem materijalnih i nematerijalnih dokaza. Napisano i objavljeno je svakako poslužilo učenicima i studentima za mnogobrojne navode i citaranja, a ponešto se i naučilo.

Očito je bio potreban još jedan istraživački pothvat, koji možemo nazvat „Šetnja u doba korone“, da nam pogled na jedan običan nadgrobni spomenik, izazove divljenje prema jednoj udovi Radojki, koja ga podiže svom pokojnom suprugu i njegovoj prvoj supruzi Savi.

FOTO: M.K. / Moja Hercegovina
FOTO: M.K. / Moja Hercegovina

Ne bi tu bilo ničeg čudnoga, ali njihova fotografija i mogućnosti ondašnjeg „fotoshopa“, jednostavno vas navode na razmišljanje o životu ljudi i njihove nikada ispričane priče.

Ovdje nisu potrebni posebni istraživački timovi da utvrde vrijeme, okolnosti i ostalo, sve je jasno napisano. Fotografija definitivno govori više od tisuću riječi, izaziva jednu osobitu emociju i navodi nas na razmišljanje, o danas tako maloj, a onda tako velikoj ljudskosti i redu koji je važio, u neka ne tako davna vremena.

M.K. / Moja Hercegovina

87 Shares
87 Shares
Copy link