Prilepinu zabranjen ulazak u BiH: Pisac koji je uzburkao javnost, sve reakcije političara iz RS

Ruskom novinaru i knjiženiku Jevgeniju Prilepinu zabranjen je ulazak u BiH, a ovo su reakcije političara iz RS:

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu juče je zabranjen ulazak u BiH zbog navodnih bezbjednosnih razloga. Ovu naredbu donijela je OBA 26. marta ove godine.

Ko je kontroverzni ruski pisac Zahar Prilepin i zašto mu je zabranjen ulazak u BiH?

Ruskom novinaru i knjiženiku Jevgeniju Prilepinu zabranjen je ulazak u BiH, a ovo su reakcije RS:

DODIK: SRAMNO I NEDOPUSTIVO 

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, istakao je da je naredba OSA-e o zabrani ulaska piscu Zaharu Prilepinu, ruskom državljaninu, na teritoriju BiH iz, kako je navedeno, bezbjednosnih razloga, “sramna, nedopustiva i uperena protiv prijatelja RS”.

“Zahtjevamo da se ta naredba povuče. Kako je moguće da je jedan ruski pisac prijetnja po bezbjednost BiH, a nije hiljade migranata ili povratnika sa sirijskog ratišta. Zabranu ulaska ruskom piscu na teritoriju BiH vidimo kao učešće bezbjednosnih struktura BiH u antiruskoj histeriji koju u posljednje vrijeme diktiraju neke zapadne zemlje, a kojoj su se pridružili i predstavnici SDS-a i PDP-a u Sarajevu”, istakao je Dodik.

ŠPIRIĆ: ZABRANA ULASKA PRILEPINU – DIREKTNO NEDJELO SzP

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić smatra da je zabrana ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu posljedica ukidanja nadzora nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH i “direktno nedjelo Saveza za promjene” /SzP/.

“Odsustvo svih procedura i svake kontrole nad radom OBA odslikalo se upravo na ovom primjeru jer je OBA, uz paušalnu procjenu pojedinaca, sprovela kompletnu proceduru i, uz saglasnost Ministarstva bezbjednosti, zabranila ulazak u zemlju jednom čovjeku prema ličnim simpatijama, a ne argumentima”, rekao Srni Špirić koji je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

PRVA SDS: SKANDALOZNO NARUŠAVANJE ODNOSA BiH I RUSKE FEDERACIJE

Prva SDS saopštila je da zabrana ulaska u BiH jednom od najčitanijih ruskih pisaca Zaharu Prilepinu, nije ništa drugo nego skandalozno i nedopustivo narušavanje odnosa između BiH, odnosno Republike Srpske i Ruske Federacije.

“Zaustavljanje uglednog i svjetski priznatog književnika po nalogu Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH /OBA/, čin je zastrašivanja i omalovažavanja, budući da je Prilepin, kao specijalni gost, trebalo da prisustvuje književnoj večeri povodom manifestacije ‘Kočićev zbor'”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Prilepin dugogodišnji prijatelj srpskog naroda i rado viđen gost u Republici Srpskoj, zbog čega Prva SDS najoštrije osuđuje ovakvo djelovanje nadležnih organa na nivou BiH.

“Smatramo da njegovi politički stavovi i uvjerenja ne bi trebalo da budu smetnja kulturnoj razmjeni između zemalja i naroda, uključujući i Srbe i Ruse, kao dva bratska naroda”, ističe se u saopštenju.

ZABRANA ULASKA PRILEPINU – NEPRIJATELJSKI ČIN

Pokret “Izbor je naš” saopštio je danas da je zabrana ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu neprijateljski čin, uvreda za Republiku Srpsku i atak na bratske odnose srpskog i ruskog naroda.

“Neobjašnjiva i zabrinjavajuća je činjenica da su u aktu zabrane ulaska u BiH učestvovali i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH. Ovaj čin nikako se ne smije tumačiti samo kao pravna odluka i zabrana ulaska u BiH pojedincu, jer je mnogo više od toga”, navodi se u saopštenju.

U ovom pokretu su istakli da to pokazuje da i u ovakvoj BiH, i zbog slabosti pojedinaca koji su, nažalost, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, može doći do gaženja dostojanstva i volje institucija Srpske.

CRNADAK DANAS U BANJALUCI O ZABRANI ULASKA PRILEPINU U BiH

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak održaće danas u Banjaluci konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu.

Konferencija je zakazana za 15.30 časova u hotelu “Bosna”, najavljeno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

KOŠARAC: ČIJU SPOLJNU POLITIKU VODE CRNADAK I IVANIĆ?

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je Srni da je slučaj zabrane ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu potvrdio da je Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH pretvorena u stranačku agenciju u rukama SDA i Bakira Izetbegovića.

“U ovom trenutku tjelohranitelj porodice Izetbegović na čelu OBA Osman Mehmedagić Osmica može da radi šta hoće jer u tome ima punu podršku kadra SDS-a u toj agenciji, ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara Mirka Šarovića, koji odobravaju svaku Mehmedagićevu odluku”, istakao je Košarac.

On je dodao da “poslanici takozvanog Saveza za promjene i SDA u parlamentu BiH više od godinu dana opstruišu stavljanje OBA pod parlamentarnu kontrolu”.

MEKTIĆ: NEMAM UVID U AKTE OBA

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić izjavio je za Srnu da nema uvid u akte Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/, te da “ona po zakonu može da proglasi neku osobu da je prijetnja po nacionalni interes i bezbjednost države”.

“Morate pitati njih zbog čega je ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen ulazak u BiH. Nisam ni ja znao. Otkud znam koga oni drže na listi. Nikakvih više infomacija nemam, juče nisam bio u Sarajevu, kao ni danas, nisam u toku. Ne mogu da kažem ništa, mogu da pretpostavljam neke stvari, ali odakle mi potreba da to radim”, rekao je Mektić.

On je potvrdio da postoji evidencija, Registar određenih stranaca i tu ima možda 1.000 do 2.000 stranaca, koji su protjerani i zabranjen im je ulazak na godinu, dvije, tri u BiH.

STEVANDIĆ: NAJVEĆA SRAMOTA SRPSKIH PREDSTAVNIKA NA NIVOU BiH

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da je zabrana ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu “organizovana akcija SDA i Saveza za promjene ili pobjedu, kako se već zovu” i najveća sramota srpskih predstavnika na nivou BiH do sada – zbog vrijeđanja zemlje koja je spriječila mnoge loše akcije po Republiku Srpsku.

On je ocijenio da je odluka vlasti u BiH “primjer bez presedana i prikaz državnog banditizma i bahatosti”, budući da “pisca zaustavljaju, a `Islamsku državu` propuštaju”.

“Stavili su mete svakom Rusu i otvorili sukob sa ruskom politikom bez ikakve potrebe. Oni namjerno provociraju sukobe jer mogu da žive i egzistiraju samo ako imaju dovoljno sukoba”, izjavio je Stevandić Srni.

“SAVEZ ZA POBJEDU” NEČINJENJEM SPRIJEČIO ULAZAK PRILEPINA U BiH

Spisak imena uglednih Rusa kojima je zabranjen ulazak u BiH dostavljen je iz jedne ambasade u Sarajevu Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ i bivšem telohranitelju Alije Izetbegovića, a ovaj ga je transferisao na potpis ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću, objavio je portal “Infosrpska”.

“Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, ministar inostranih poslova Igor Crnadak, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksdandra Pandurević, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, predsjednik PDP-a Branislav Bornović – samo su neka od vodećih imena ‘Saveza za pobjedu’ koji dijele vlast u Sarajevu i koji su već dva mjeseca znali za listu Rusa kojima je zabranjen ulazak u BiH, a koju je potpisao niko drugi do SDS-ov ministar u Savjetu ministara Dragan Mektić”, ističe se u tekstu.

Isti izvor navodi da su “svi oni znali da je OBA dostavila na potpis ministru Mektiću spisak imena uglednih Rusa kojima je zabranjen ulazak u BiH”, a znali su i da je “spisak OBA dostavljen iz jedne ambasade u Sarajevu Osmanu Mehmedagiću Osmici koji ga je transferisao na potpis Mektiću”.

ZABRANOM ULASKA U BiH PRILEPINU POVRIJEĐENA OSNOVNA LJUDSKA PRAVA

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević ocijenio je danas da su zabranom ulaska u BiH svjetski značajnom piscu iz Ruske Federacije Zaharu Prilepinu povrijeđena osnovna ljudska prava na kretanje i umjetničke slobode.

Bjelošević je u ime Udruženja književnika Srpske izrazio protest protiv odluke da piscu čija djela su prevedena na 21 svjetski jezik i dobitniku Nagrade “Ivo Andrić” za životno djelo, zabrani ulazak u BiH i onemogući učešće na manifestaciji 53. Kočićev zbor.

Autor