Početna  /  Preminuo Predrag Ejdus
Srbija Vijesti

Preminuo Predrag Ejdus

Prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i nekadašnji upravnik Predrag Ejdus preminuo je poslije duge i teške bolesti u 72. godini, saopštilo je Narodno pozorište. 

Foto: P. Mitić

Jedan od najboljih srpskih glumaca, koga su obožavali i kolege i publika, rođen je 24. jula 1947. godine u Beogradu. Glumu na Akademiji za pozorište, film i televiziju upisao je u klasi profesorke Ognjenke Milićević.

Prve dvije godine bio je kod nje, na trećoj godini profesor mu je bio Predrag Bajčetić, a diplomirao je 1972. godine u klasi profesora Milenka Maričića.

Tokom duge i veoma uspješne karijere odigrao je oko 200 pozorišnih uloga.

Svoje upečatljive kreacije ostvarivao je na scenama širom nekadašnje Jugoslavije – u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zagrebu, u Nemačkoj, Francuskoj, Kanadi, SAD, Mađarskoj, Švajcarskoj.

U njegova antologijska pozorišna ostvarenja ubrajaju se likovi Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, Kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Alekseja Fjodoroviča Karamazova, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Laze Dunđerskog, Fausta, Šajloka, Kir Janje…

Poseban kuriozitet vezan je za predstava Radoslava Pavlovića “Šovinistička farsa” u režiji Egona Savina u kojoj je ulogu Bernarda Draha odigrao 1800 puta.

Takođe, bio je uspješan i u drugim medijima – snimio je više od 50 filmova, televizijskih drama i serija.

Odmah poslije diplomiranja, postao je član Narodnog pozorišta u Beogradu.

Tu je proveo pune dvije decenije, a onda je tokom 1993. godine odlučio da pređe u Jugoslovensko dramsko pozorište.

Međutim, poslije 13 godina, ponovo se vraća u Nacionalni teatar u kojem je, u periodu od 23. decembra 2007. do 11. marta 2009. obavljao i funkciju upravnika.

Ejdus je dobitnik i velikog broja nagrada, uključujući i “Dobričin prsten” – najveće priznanje koja se u Srbiji dodjeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno djelo, odnosno cjelokupno pozorišno glumačko ostvarenje.

Ove godine dobio je dvije nagrade za životno djelo – Sterijinu nagradu za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umjetnosti i kulture i Nagradu za životno djelo “Zlatni ćuran”.

Trebinjska publika ga je posljednji put na daskama koje život znače gledala u duodrami ”Hipertenzija” po tekstu i u režiji Svetislava Basare, a glumački partner mu je bio Branislav Trifunović. Ova predstava je odigrana u sklopu interdisciplinarnog festivala ”dani Malih stvari”.

U periodu od 1985. do 1989. bio je predsjednik Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Paralelno sa glumom, više od deceniju i po bavio se uspješno i pedagoškim radom na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

Datum i mjesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Predrag Ejdus je iza sebe je ostavo suprugu Milicu i dvoje djece.

b92/Moja Hercegovina