Početna  /  PREMIJER VIŠKOVIĆ PRIZNAO: Zdravstvo RS je u komi!
Republika Srpska

PREMIJER VIŠKOVIĆ PRIZNAO: Zdravstvo RS je u komi!

Godinama znamo da je stanje u zdravstvu RS izuzetno teško. Sada je premijer RS Radovan Višković smogao snage i priznao narodu da je zdravstvo u komi sa dugom većim od 1,1 milijardu maraka.

Zdravstvo Republike Srpske godinama je u dubokoj komi, dok vlast pokušava izliječiti bolesnika na samrti andolima u vidu milionskih kredita. Predsjednik Vlade RS Radovan Višković konačno je priznao da je pacijent teško bolestan, jer je zdravstveni sistem u ovom entitetu dužan više od 1,1 milijardu maraka, bez ikakve nade da će se stanje popraviti.

Konstatacija da je pacijent u teškom stanju neće pomoći oboljelom zdravstvu. Kriminal i korupcija uzrok su ovakvog stanja, a vlast nema lijek za ovu opaku bolest.

Kao ljekar iznad ljekara sastao se Višković prošle sedmice sa predstavnicima sindikata u zdravstvu, uspostavio dijagnozu i velikodušno, kao hitnu mjeru Vlade, ponudio povećanje cijene rada za čitavih 10 KM. Injekcija kojom bi vlast trebalo da ućutka zdravstvene radnike biće im, prema planu, data već od od 1. oktobra.

Sindikalci, koji već više od godinu dana prijete štrajkovima i bunama, ali nikako da konačno pokažu zube, nisu baš najzadovoljniji premijerovom ponudom. Situaciju razumiju, ali su sebi dali rok od još sedam dana kako bi odlučili da li će sebi dati još jedan rok od sedam dana.

“Premijerova ponuda ne sadrži minimum zahtjeva Strukovnog sindikata doktora medicine RS koji se odnosi na povećanje plata doktorima medicine. O njegovom prijedlogu obavijestićemo nadležne organe Sindikata, koji će u narednih sedam dana donijeti konačnu odluku o eventualnom stupanju u štrajk planiranom za početak narednog mjeseca. Štrajk će najviše zavisiti od postizanja dogovora o sveobuhvatnim izmjenama Zakona o platama, kao kratkoročne mjere za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja doktora medicine. Prihvaćen je i prijedlog da se u narednih sedam dana nastavi sa konsultacijama sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, u cilju postizanja dogovora o tekstu prijedloga izmjena Zakona o platama i zaključaka koje Vlada treba da usvoji na prvoj narednoj sjednici”, stoji u saopštenju sindikalaca.

TAKMIČARSKI DUŽNIČKI REKORD DRŽI VLADO ĐAJIĆ

Dok se čeka još jedna od niza konačnih odluka, poreski dug zdravstvenih ustanova vrtoglavo raste. Potpisi se često stavljaju na odluke o nezakonitoj isplati neto plata, dok će o bruto dijelu nekom drugom prilikom. Za to vrijeme Poreska uprava RS revnosno tefteri milionska dugovanja.

Među svim zdravstvenim ustanovama, ponos zdravstva RS i, kako su najavljivali, “najbolji regionalni klinički centar” – Univerzitetski klinički centar RS Poreskoj upravi RS duguje nevjerovatnih 67.889.436 KM. Postavlja se pitanje kako, jer je u javnosti poznato da menadžment “redovno ispunjava svoje obaveze prema državi i radnicima”.

Podsjećanja radi, direktor UKC RS je Vlado Đajić, istaknuti član vladajućeg SNSD-a i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini RS. Kada je 21. maja 2018. godine smješten u direktorsku fotelju najveće zdravstvene ustanove rekao je da se situacija stabilizuje, da po prvi put isplaćuje bruto plate, prevoz i edukacije radnika.

Evidentirani dug prema Poreskoj upravi u to vrijeme bio je oko 47.600.000 KM, a ukupna dugovanja UKC-a, zvanično, oko 97.000.000 KM. “Stabilizovanje situacije” dug prema poreznicima povećalo je za više od 20 miliona KM, a, iako UKC to nikada nije potvrdio, ukupna dugovanja dostigla su enormnu cifru od oko 320 miliona KM.

Vladu Đajića premijer Višković, u maniru borca protiv korupcije i kriminala nakon počinjene korupcije i kriminala, nije pozvao da sam ode iz direktorskog kabineta, uz prijetnju krivičnom prijavom. Da je Đajić jedan od direktora “Šuma RS”, dosad bi vjerovatno bio smijenjen.

RASTE PORESKI DUG ZDRAVSTVENIH USTANOVA

Smjena nema, ali ima migrenske glavobolje kada se pogleda posljednji dužnički spisak s kraja jula.

Bolnica Gradiška samo za porez duguje 12.391.101 KMDom zdravlja Banjaluka 2.342.404 KMprijedorska bolnica “Dr Mladen Stojanović” 7.249.696 KMbolnica “Mlječanica” 2.085.639 KM.

Dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka” ni sam apostol više ne može da pomogne, jer je nagomilala dug od 30.891.941 KMDom zdravlja Modriča 4.709.688 KM.

Bijeljinski “Sveti vračevi” grcaju pod 13.972.947 KM,Dom zdravlja Vlasenica 2.133.036zvornička bolnica – 1.465.123 KM

Te izborne 2018. godine najvažnije je bilo u Istočnom Sarajevu otvoriti bolnicu pod imenom “Srbija”, ali i prikriti činjenicu da su za gradnju zgrade stanovnici RS zaduženi 54,5 miliona KM. Istini za volju, “Srbija” je sagrađena, a poreskim obveznicima ostale 72 rate. Ta ista bolnica, sa starim i novim dugom, je ubjedljivo najveći dužnik u ovom dijelu Republike – čak 32.519.404 KM.

Krenemo li dalje dolazimo i do Hercegovine, gdje Univerzitetska bolnica Foča duguje 22.788.765 KMBolnica Trebinje 14.301.917,Dom zdravlja Trebinje 5.139.677Dom zdravlja Foča 4.040.379Dom zdravlja Bileća 3.158.765 KM

RS SA 668 MILIONA KM GARANT ZA KREDITE ZDRAVSTVENIH USTANOVA

U aprilu ove godine bilo je poznato da je Republika Srpska za godinu dana izdala 669 miliona maraka garancija za kredite zdravstvenih ustanova, opština i javnih preduzeća. To znači da će, ako pravna lica ne budu mogla da vraćaju svoje zajmove, novac biti uzet iz budžeta RS.

Izmjene Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama RS, kojim se propisuje parlament RS odlučuje o ukupnom iznosu garancija u toku fiskalne godine, a da Vlada RS odlučuje kome će i za šta one biti izdate, na snazisu od 1. januara 2018. godine.

Među zdravstvenim ustanovama garancije su dobili Univerzitetski klinički centar RS, Fond zdravstvenog osiguranja RS, Univerzitetska bolnica Foča, Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj, „Sveti vračevi“ Bijeljina, Bolnica Nevesinje, Bolnica Istočno Sarajevo i Bolnica „Dr Mladen Stojanović“.

(zurnal.info)

19 Shares
19 Shares
Copy link