Početna  /  Prekinuto ročište Goranu Salihoviću
Bosna i Hercegovina

Prekinuto ročište Goranu Salihoviću

Danas je pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH održano prvo ročite u predmetu protiv suspendovanog glavnog tužitelja BiH, Gorana Salihovića. Prekinuto je na zahtjev odbrane.

Foto: N1
Foto: N1

“Nastavlja se politički linč protiv pravosuđa. Imam potpuno povjerenje u Visoko sudsko tužilačko vijeće”, kazao je Salihović prije ulaska na ročište za N1.

Odbrana Gorana Salihovića, tačnije njegov advokat i punomoćnik Rifet Konjić zatražio je izuzeće Mahmuta Švrake, predsjednika Prvostepene komisije, jer navodno u Tužilaštvu BiH postoji predmet gdje je Švraka jedan od aktera.

Odbrana tvrdi da bi to na neki način bio sukob interesa, jer kako navode – Švraka bi želio da vidi Salihovića van Tužilaštva BiH. O eventualnom izuzeću odlučivat će Visoko sudsko tužilačko vijeće.

Podsjećamo, Prvostepena disciplinska komisija će nakon provedenog postupka donijeti odgovarajuću odluku na koju Salihović ima pravo žalbe, a u vezi s kojom onda odlučuje Drugostepena disciplinska komisija, čija je odluka konačna.

Kako se u disciplinskoj tužbi navodi, Salihović je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, upustio se u neprimjerene kontakte sa sucem ili strankama u postupku, odnosno omogućio vršenje dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu ovlaštene te se miješao u postupanje sudaca ili tužitelja.

0 Shares
0 Shares
Copy link